Kezdőlap A lelkiatya válaszol Szabad foglalkozni a tudatalattival?

Szabad foglalkozni a tudatalattival?

Tisztelt Lelkiatya! Több mint húsz éve, Isten segítségével – mivel mindig Jézushoz imádkoztam – a tudatalatti munkába hívásával elértem a tökéletes nyugalmat, békét, szeretetet. Aztán saját hibámból kibillentem, és azóta sem tudok visszatérni. Azt hallottam több helyről, hogy a tudatalattival nem szabad foglalkozni, mert ez ezotéria, Istennek nem tetsző dolog.

Kedves Levélíró! Örülök, hogy keresi a lelki békét, és sikerül is ezt gyakran megtalálnia. Az ember szellemi tevékenységének van tudatos és van tudatalatti része is. Fontos rész nem csak a tudatos, hanem a tudatalatti is. Igen gyakran például az álmokban tudatalatti tartalmak, feszültségek rendeződnek el, kerülnek a helyükre. Természetesen nem bűn a tudatalattival foglalkozni, hiszen ez is a részünk, ez is Istentől kapott ajándék.

Nem mindegy, hogyan foglalkozik valaki a tudatalattival. Ha valaki téves ideológiák szerint nyúl a lelkéhez, akkor kárt szenvedhet. Azt javaslom, hogy elmélkedés, csendes imádság, a bűnbánat és az eucharisztia szentségének vétele, jó lelkivezető segítségével igyekezzen a tudatalattiban rejlő feszültségeinek feloldásáig eljutni.