Kezdőlap Hírek Szent Maximilian Kolbe Auschwitz környékének védőszentje lesz

Szent Maximilian Kolbe Auschwitz környékének védőszentje lesz

Szent Maximilian Kolbe atya
Kolbe atya szobra a Westminsteri apátság kapujánál (Forrás: Wikipédia)
Az auschwitzi vidék védőszentje lesz Szent Maximilian Kolbe, a második világháború vértanúja. Az erről szóló hivatalos szentszéki dekrétumot augusztus 14-én a szent halálának évfordulóján olvassák fel ünnepélyes megemlékezés keretében az egykor auschwitzi koncentrációs tábor területén, ahol a minorita ferences szerzetes életét adta egy számára ismeretlen rabtársáért.

Több közegben felmerült az igény, hogy Kolbe atya legyen ennek a földnek a védőszentje – tájékoztatta a sajtót P. Piotr Cuber, a harmężei minorita kolostor guardiánja.
Végül a kérelmek megvizsgálása után Robert Sarah bíboros, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusa aláírta a hivatalos határozatot, amelyet idén, Maximilian Kolbe atya halálának 77. évfordulóján olvasnak fel Auschwitzban.
Az ünnepi szentmise főcelebránsa a krakkói metropolita, Marek Jędraszewski lesz. A német püspöki kart a megemlékezésen a bambergi főegyházmegye érseke, Ludwig Schick, a helyi egyházmegyét Roman Pindel, bielsko-żywieci püspök képviseli.
Az ünnepi megemlékezések augusztus 14-én reggel a „Transitussal” kezdődnek a Szent Maximilian Központban, amelyet minorita szerzetesek vezetnek az Auschwitztól mintegy 5 kilométerre fekvő Harmęże településen. A hívek meghallgathatják a szerzetes vértanúságáról szóló, hiteles dokumentumok és vallomások alapján összeállított ismertetést.

A megemlékezés keretében felolvassák az egyetlen levelet, amelyet Kolbe atya a táborból írt édesanyjának.

Ezt követően két zarándokcsoport indul a volt koncentrációs táborba – az auschwitzi plébániatemplomtól valamint a harmężei Szent Maximilian Központból.
– Az Auschwitzi Múzeum bejáratánál találkozunk, Együtt vonulunk be az „Arbeit macht frei” feliratú kapun keresztül, majd elhelyezzük az emlékezés virágait a gyülekező téren, ahol Maximilian atya fogolytársa helyett a halált vállalta, majd imádkozunk a 11. blokkban található halálkamrában – mondta Cuber atya.
Az ünnepi szentmise a volt tábor területén 10.30-kor kezdődik. Valószínűleg a szentmisén kerül sor a szentszéki dekrétum hivatalos felolvasására is.

*
Rajmund Kolbe 1894. január 8-án született Zduńska Wolában.

1910-ben lépett be a minorita rendbe, ahol felvette a Maximilian szerzetesi nevet. Római tanulmányai idején alapította meg 1917-ben a Szeplőtelen Szűz Lovagjai nevű egyesületet. Két évvel később visszatért Lengyelországba. 1927-ben Varsó közelében megalapította a niepokalanówi kolostort és kiadót. Három évvel később missziós útra indult Japánba, ahonnan 1936-ban tért vissza hazájába. Átvette Niepokalanów vezetését, amely a világ legnagyobb katolikus szerzetesközössége lett.
A német megszállók 1939-ben tartóztatták le először több szerzetestársával együtt. Decemberben szabadon bocsátották őket. 1941. február 17-én Kolbe atyát másodszor is letartóztatták. Rövid börtönfogság után az auschwitzi koncentrációs táborba került.
Július végén a táborból megszökött egy rab. Büntetésül a tábor vezetősége tíz foglyot éhhalálra ítélt. A kiválasztottak között volt egy családapa, Franciszek Gajowniczek, aki hangosan siránkozott és könyörületért esedezett. Maximilian atya ekkor kilépett a sorból és önként vállalta a halált fogolytársa helyett. A német tiszt beleegyezett a cserébe. Két héttel később a halálra ítéltek közül már csak a ferences szerzetes élt. Végül

Nagyboldogasszony ünnepének vigíliáján, augusztus 14-én egy injekcióval oltották ki életét.

Maximilian Kolbe atyát VI. Pál pápa 1971-ben boldoggá, II. János Pál pápa 1982-ben szentté avatta.
2011-et, a lengyel szenátus a szent halálának 70. évfordulója alkalmából Maximilian Kolbe évévé nyilvánította.
A hazánkban és világszerte ismert lengyel szent életét több formában feldolgozták. 1990-ben az ismert lengyel filmrendező, Krzysztof Zanussi „Életet az életért” címmel, 2017-ben Michał Kondrat „Két korona” címmel forgatott filmet a szent életéről.
Koncz Éva