Kezdőlap Az év minden napjára Tennivaló veszélyhelyzetben

Tennivaló veszélyhelyzetben

Amikor a félelem neked dolgozik
Életünk folyamán nemegyszer kerülhetünk kétségbeejtő, megoldhatatlan helyzetekbe. Mi a tennivaló?

Az állatok ezekre ösztönösen reagálnak. Van, amelyik fúj, karmol, mások halottnak tettetik magukat, megint mások egyszerűen elmenekülnek. Az embernél is van egy ösztönös válasz a stresszhelyzetre. Az egész szervezet reagál, rejtett tartalékok jönnek elő, a szív gyorsabban ver stb.
Mi ilyenkor a keresztény ember magatartása? Megfontoltnak kell maradni, nem szabad kétségbeesni. Az összeszedett imában magára talál az ember. A hit, az ima és az ész világánál keresi a csendben: mi a teendő? Itt és most mi a helyes? Az esztelen kapkodás, idegesség semmire sem jó. De csak akkor megy mindez, ha az ember máskor is gyakorolta, nyugodt időkben is sokat imádkozott.
A lengyel Glemp bíboros mondta: Az ima nem menekülés a valóságtól. Az imában rádöbbenünk, hogy Isten valamilyen formában mindig segít.
Teréz anya így beszélt valakihez: Nem veszi észre,  hogy túl sokat gondolkozik, töri a fejét a problémák megoldásán? Imájában bízzon mindent Istenre. Közben tegye azt, amit a legcélszerűbbnek tart, és meglátja, Isten a lehető legjobban alakítja az ügyeit.
Ha sok a munka, akkor azonnal az imát, a misét faragja le az ember, és űzi, hajtja magát. Ez a lehető legrosszabb. Az igazi keresztények, bármi is jön, az imából nem hagynak el. Páli Szent Vince például naponta 3 órát imádkozott. A pápa is – rengeteg tennivalója között – az imára, elmélkedésre fordítja a legtöbb időt.
Sokszor megcsodáljuk a szentek  nagy aktivitását. Mi lehet mögötte, hogy annyit tudtak tenni, és olyan pontosan tudták, hogy a nehéz helyzetekben mi is a tennivaló? Hát itt a megoldás: Nem estek pánikba és vetettek be ész nélkül minden emberi erőt, hanem nyugodtan, imádkozva, Istenre hagyakozva cselekedtek.

Erdődy Imre atya elmélkedése.