Kezdőlap Az év minden napjára Testvérek

Testvérek

Igaz történet egy angol kisfiúról, akinek a húga vérátömlesztés előtt állt.

A beavatkozás előtt az orvos elmagyarázta a kisfiúnak, hogy a húgának ugyanaz a betegsége, mint amelyből a kisfiú két évvel ezelőtt felépült. A kislánynak akkor van esélye a túlélésre, ha vérátömlesztést kap olyan valakitől, aki ezt a gyilkos kórt már legyőzte. Így a kisfiú ideális donornak bizonyult.
– Adnál vért a kishúgodnak? – kérdezte a fiút az orvos. 
A kisfiú kicsit elgondolkodott, majd így válaszolt:
– A húgomnak igen, doktor bácsi.
Megtörténtek a szükséges vizsgálatok, és eljött a nagy nap. Betolták a két gyereket a kórterembe. Johnny erős és egészséges volt, Mary sápadt és sovány. Mikor tekintetük találkozott, Johnny biztatótan mosolygott Maryre. Mikor a nővérke beleszúrta Johnny kezébe a tűt, a mosoly lehervadt a kisfiú arcáról, és némán figyelte, ahogy átfolyik a vére a csövön. Egy kis idő múlva Johnny reszkető hangja törte meg a csendet.
– Doktor bácsi, mikor fogok meghalni? – kérdezte félénken.
Az orvos csak ekkor értette meg, hogy miért tétovázott egy kicsit a gyerek, amikor megkérdezte tőle, hogy adna-e vért a testvérének. És ekkor értette meg azt is, hogy milyen önfeláldozás volt ez a kisfiú részéről, hiszen ő valóban azt hitte, hogy meg fog halni, ha ezt megteszi. Az életét adta volna oda a testvéréért.
Ekkor elmagyarázta neki az orvos, hogy nem fog meghalni, viszont a testvére meg fog gyógyulni az ő vérétől.

Fotó: Pixabay
(A kép illusztráció.)