Kezdőlap A lelkiatya válaszol Van jelentősége, hogy milyen színű egy virág?

Van jelentősége, hogy milyen színű egy virág?

Tisztelt Lelkiatya! Virágkötő vagyok, és sok virágom van otthon. A petúniák elkezdtek virágozni a cserepemben. De itt van a probléma – minden petúnia fekete. Nem tulajdonítottam ennek semmi jelentőséget. De nemrég Skype-on beszéltem a barátommal, aki azt mondta, hogy fekete virágot tartani a házban nagy bűn. Ez tényleg igaz? Mit kellene tennem?

Kedves Levélíró! A természetben sok minden van, ami fekete. Vannak fekete bárányok, kutyák, párducok, fekete a szén, a gyémánt egyes fajtái, feketék a zebra csíkjai, egyes emberek szeme és haja stb. Ezek egyáltalán nem csúnya és nem kerülendő dolgok. Éppígy van ez a fekete virágú petúniával is.

A babona (pl. félelmek a fekete macskával kapcsolatban) butaság és bűn. Butaság, mert egy előttünk átmenő fekete macska nem okoz sem jót sem rosszat az életünkben. Bűn, mert ostobaságoknak tulajdonít nagy fontosságot, és közben elmulasztja a valóban fontos dolgokat. Nem a fekete petúniát kellene ugyanis kerülni, hanem a bűnt, a csúnya beszédet, a szeretetlenséget, a hűtlenséget, a hazugságot, az anyagiasságot stb. Jézus arra tanít, hogy nem az tesz tisztátalanná, ami bemegy az ember száján (ételek, külső dolgok), hanem az, ami kijön a száján, ami a szívéből származik, a bűn sokféle megnyilvánulása teszi tisztátalanná az embert (Mk 7,18-23). Ezektől kellene megszabadulnunk, nem a fekete petúniától.