Kezdőlap Hírek Végéhez ért a Mindszenty József életét és korát feldolgozó vetélkedőnk

Végéhez ért a Mindszenty József életét és korát feldolgozó vetélkedőnk

A Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, a Keresztény Élet szerkesztősége és a Lakiteleki Eötvös Iskola 2005-ben hirdetett először kárpát-medencei történelmi versenyt általános iskolás és középiskolás korú diákok számára. Témáink voltak többek között az Árpádok kora, a Hunyadiak korának eseményei, a reformkor nagyjainak tettei, az első világháború históriája, Trianon diktátuma, II. János Pál pápa élete. 2023-ban Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek életét és a 20. század történelmének sorsfordító esztendeit vettük górcső alá.

A versengő csapatok számára a Keresztény Élet című katolikus hetilapban tettük közzé a játék három írásbeli fordulójának kérdéseit. Hagyományaink szerint ezt követően a 20 legjobb eredményt elérő csapatot hívjuk Lakitelekre, a Népfőiskolára a középdöntőre, ahonnét a legügyesebb 12 csapat jut a döntőbe.

A verseny fővédnökei Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke és Czoborczy Bence, a Keresztény Élet főszerkesztője. A zsűri elnöke Marjanucz László, a Szegedi Egyetem professzora, tagjai Péterné Fehér Mária, a Bács-Kiskun Vármegyei Levéltár nyugalmazott főlevéltárosa, Harmatos Áronné, a Lakiteleki Eötvös Iskola nyugalmazott igazgatója és Olajosné Kádár Ilona, az általános iskola munkaközösség-vezetője voltak. A zsűri munkáját Olajos Éva segítette. Köszönjük Csinger Andrea, a Hungarikum Liget programszervezőjének közreműködését, aki a középdöntő és a döntő lebonyolításában volt segítségünkre.

Az általános iskolás korosztályban a győztes a makói Kálvin téri Református Általános Iskola Makorikum csapata lett, felkészítő tanáruk Kovácsné Bodzsár Zsuzsanna. Második helyen a budapesti Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola Aranybulla csapata végzett, felkészítő tanáruk Merle Tamás. Harmadik helyezett lett a Tatabányai triumvirátus, a Dózsakerti Általános Iskola csapata, felkészítőjük Mátraháziné Domján Erzsébet.

A középiskolás korosztályban a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium tanulói a dobogó mindhárom helyét magukénak tudhatták ráadásul úgy, hogy az első helyen azonos pontszámmal két ciszterci csapatot, a Vörös rózsák és a Doktor úúúr tagjait köszönthettük. Második helyen végeztek a Dilemmák csapat tagjai, a harmadikon pedig a Chrish Kő csapat diákjai. Mindannyian Kovács Őrs tanár úr tanítványai.

Olajos István