Kezdőlap Hírek A pápa telefonált a genovai gyermekkórház kis betegeinek

A pápa telefonált a genovai gyermekkórház kis betegeinek

Május 27-én, szombaton Ferenc pápa egynapos lelkipásztori látogatást tesz az észak-olaszországi Genovába. Egyik legjobban várt programja a beteg gyermekekkel és családtagjaikkal tervezett találkozó a Giannina Gaslini gyermekkórházban. Május 24-én, Ferenc pápa egy váratlan meglepetéssel örvendeztette meg a gyermekeket.

Azért jövök, hogy a közeletekben legyek egy kicsit, meghallgassalak benneteket

A Szentatya szerdán délután telefonon keresztül üdvözölte a kórház kis pácienseit. Bekapcsolódott a Roberto Fiscer genovai plébános által vezetett plébániai rádió műsorába. Minden szerdán a pap rádiója élő közvetítését a gyermekkórháznak szenteli. A pápa ebben az adásban köszöntötte a kis betegeket. „Örömmel várom a találkozót veletek és családtagjaitokkal. Azért jövök, hogy a közeletekben legyek egy kicsit, meghallgassalak benneteket és elhozzam nektek Jézus simogatását. Ő mindig mellettünk áll, különösen akkor, amikor nehézségben vagyunk és szükségünk van rá. Ő mindig bízik bennünk és reményt ad nekünk. Már most imádkozom értetek és ti is imádkozzatok értem. Szombaton találkozunk” – búcsúzott a gyermekektől Ferenc pápa. A köszöntő szavak után a pápa a gyermekekkel együtt elimádkozta az Üdvözlégy Máriát és áldását adta a kis betegekre és családtagjaikra.

A pápa látogatását a szeretet egy megnyilvánulásának tekintik

A pápa kórházlátogatásának jelentőségéről Aldo Campone kapucinus atya, a genovai gyermekkórház káplánja nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak. Elmondta, hogy az a Szentatya és az egyház figyelmét fejezi ki a szenvedők irányába. A pápa látogatását a szeretet egy megnyilvánulásának tekintik, Isten jelenléte közöttünk. Ezt nem szabad elfelejteni. Ő Krisztus földi helytartója, egyben a remény a gyógyulásra és a vigasz balzsama. A nem hívők számára is a testvériség, az ember iránti figyelem gesztusa – fogalmazott a kórházlelkész.

40 órás folyamatos szentségimádással készülnek a pápalátogatásra

A kapucinus szerzetes hangsúlyozta, hogy nem mindig könnyű ellátnia a megbízatását az érzékeny helyzetekben, amelyek a gyermekeket érintik. Mindennap a szenvedők mellett áll. Mindenekelőtt imádkozik, mert ez az első és legnagyobb szeretet, amelyet gyakorolhatunk. Közel áll és meghallgatja őket, jelen van a 90 országból, mindenféle valláshoz tartozó itt kezelt beteg között. Mindegyikük érzékeli, hogy jelenléte a testvériség és a szolidaritás jele. Ferenc pápának köszönetet mond majd a szeretet tanúságtételéért, amelyet a pápa kifejez a szenvedő emberiség, a kicsinyek és az élet irányába. 40 órás folyamatos szentségimádással készülnek a pápalátogatásra, hogy ezzel is támogassák apostoli tevékenységét. A kórházban a gyermekek a fizikai betegek, de a szülők is velük szenvednek. Ez Máriához hasonló helyzet, aki a kereszt tövében állt Fia mellett. A kórházlelkész szerint valójában nemcsak egy betegük van, amikor megérkezik egy kis páciens, hanem egyszerre három: a gyermek és a szülei. A pápa ezzel a megpróbáltatásoknak kitett emberiséggel találkozik majd – zárta interjúját Aldo Campone kapucinus atya, a genovai gyermekkórház káplánja.

(sv)