Kezdőlap Hírek Afrika falat épít

Afrika falat épít

Afrika falat épít
Megállítható a sivatag terjedése?
Afrika problémáit tovább súlyosbítja a globális felmelegedés. A Szahara délre terjedésével egyre több ember veszíti el a megélhetését és kényszerül elhagyni otthonát.

Napjainkra a Száhel-övezet lakói szenvednek a sivatag terjedésétől, a termőföldek jelentős része terméketlenné vált. Áradások és aszályok váltják egymást és az éhínség rémképe folyamatosan lebeg az itt élők feje felett.

Az élő fal ötlete még a 70-es 80-as években vetődött fel először. 1976-ban hozták létre a Zöld Öv Hálozat nevű szervezetet, mely a kezdetek óta több tízmillió fát ültetett el főleg lakott városokban és farmokon.

Az ötletet 2005-ben Nigéria elnöke elevenítette fel. 2007-ben az afrikai államfők rendes ülésén fogadták el a gigaprojektet. A kezdeményezés mögé 11 ország állt be. Jelenleg 21 afrikai ország vesz részt a projektben.

Ha sikerül befejezni a „falat” 7700 km-es hosszával és átlag 15 km-es szélességével, ez lesz a legnagyobb ember alkotta „építmény”. A program teljes költsége meghaladja a 8 milliárd dollárt, de az Európai Unió, a Világbank és az ENSZ is támogatja a programot.

Az emberiség legnagyobb projektje

A megvalósítás nehézkesen halad előre, a legjobban Szenegál áll a végrehajtásával, eddig 11 millió fát sikerült elültetniük. Ezen a területen sikerült megállítani, sőt visszafordítani a sivatag terjedését. A 2016-os adatok szerint 4 millió hektárt sikerült újra bevonni a mezőgazdaságba.

A fatelepítés javítja a nők helyzetét is. Az ültetések révén biztos keresethez jutnak, így újra be tudnak csatlakozni a gazdaságba. A program előtt sok ember megélhetés hiányában elköltözött ezekről a területekről. Azóta a fák árnyékának köszönhetően csökkent a talajnedvesség párolgása, lassult a csapadék lefolyása, így a kutak újra megteltek vízzel, ez különösen fontos Afrika szárazság által sújtott területein. A program nem merül ki a fák ültetésében, a közösségek erősítése réven okot adhat a fiatalságnak a maradásra, megvédheti őket a radikalizálódástól.

A program bebizonyította, hogy cselekvéssel és jövőkép biztosításával van remény a kontinensen élő embereknek egy jobb életre.

A Afrika példája ragadósnak látszik, Kína is ültetéssel szeretne gátat szabni a Góbi sivatag terjedésének.

Ha hozzászólna írásunkhoz, megteheti közösségi oldalunkon. Ha tetszenek cikkeink, ossza meg őket Facebook-on!