Kezdőlap Hírek Boldoggá avatták Brenner János vértanút

Boldoggá avatták Brenner János vértanút

Boldoggá avatták a kommunizmus áldozataként 1957. december 15-én vértanú halált halt Brenner János katolikus papot kedden szülővárosában, Szombathelyen.

Brenner János vértanú boldoggá avatása Szombathelyen
Szombathely, 2018. május 1.
A kommunizmus áldozataként 1957. december 15-én vértanú halált halt Brenner János katolikus pap boldoggá avatási szentmiséjének résztvevői a szombathelyi Emlékmű-dombnál 2018. május 1-jén.
MTI Fotó: Varga György

A több mint tizenötezer ember részvételél tartott latin nyelvű boldoggá avatási szentmise elején Angelo Amato bíboros, az Apostoli Szentszék szentté avatási ügyek kongregációjának prefektusa felolvasta Ferenc pápa levelét, amelyben az egyházfő engedélyezte Brenner János egykori rábakethelyi káplán boldoggá avatását. Ezután a helyi templomokban imádkoznak hozzá, minden évben megemlékeznek vértanú halálának „mennyei születésnapjának” évfordulójáról és a boldogok között tisztelik.
A szertartás részeként, a szokásoknak megfelelően Brenner János ereklyéjét – szegycsontjának egy darabját – egy szentségtartóban az oltár mellé helyezték. Külön érdekesség, hogy Brenner József nagyprépost, a boldoggá avatott Brenner János öccse tette ezt.

Szentbeszédében Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek azt mondta: Brenner János nem akármilyen gyilkosság, nem valami látszólagos baleset áldozata lett, hanem megadatott neki, hogy az oltáriszentség vértanúja legyen, méltán nevezzük őt a magyar Tarzíciusznak.
Kiemelte, hogy az 1950-es években a folyamatosan az egyházat támadó intézkedések, a szerzetesrendek feloszlatása, majd az 1956-os forradalom leverését követő megtorlások közepette a fiatal káplán „szemet szúrt” a állam megbízottjának. „Fő bűne az volt, hogy szerették a fiatalok és szerették az öregek. Nagyon sok embert szerzett meg a hitnek, az egyháznak” – mutatott rá a bíboros.
Felidézte, hogy milyen brutális kegyetlenséggel – harminckét késszúrással, testét megtaposva, csontjait eltörve – oltották ki a fiatal káplán életét.
„Magát nem tudta megvédeni, de az oltáriszentséget megóvta a meggyalázástól” – fogalmazott Erdő Péter, hozzátéve, úgy találtak rá holttestére, hogy kihűlt bal keze még szorította az oltáriszentséget tartalmazó tarsolyt, amit a szíve fölött tartott.

A teljes cikket a Család.hu-n olvashatják el.