Kezdőlap Hírek Botrány lett a misén félmeztelenül táncoló papból

Botrány lett a misén félmeztelenül táncoló papból

Botrány lett a missén félmeztelenül táncoló papból
Botrány robbant ki a jezsuita templom programjából, melyen egy Indából érkezett pap dicsőítő táncot mutatott be a szentmise alatt. A Válasz.hu-n egy érdekes és korrekt összefoglaló jelent meg az eseményről, mely eloszlat néhány félreértést az eseménnyel kapcsolatban és segít, hogy ne csak részinformációk alapján foglaljunk állást a kérdésben. Ennek alapján néhány fontos pontot mi is kiemelünk.

George Saju Indiában élő katolikus pap, a jezsuita rend tagja. Az atya múlt héten Budapesten járt, koncelebrált a jezsuiták Jézus Szíve-templomának szentmiséjén, melyen egy dicsőítő táncot is előadott.
Az Egyház elismeri, hogy a tánc a vallási hagyomány része. Azokban az országokban, ahol ennek megvan a maga tradíciója – természetesen bizonyos keretek között – a szentmiséken is engedélyezettek az ilyen jellegű dicsőítések. Ez a nyugati világra nem érvényes, hiszen a mi kultúránkban a táncnak jellemzően profán tartalma van. Az Egyesült Államok katolikus püspöki kara arra is kitér, mi a helyzet akkor, ha a keresztények más kultúrákhoz látogatnak. „Egyes, például a zairei katolikus bevándorló hívek, akik magukkal hozták az afrikai egyház által elismert táncukat, gyakorlatukat fenntarthatják, amennyiben az a saját hazájukban is elismert, méltó keretek között marad.”

A fent linkelt eredeti cikk elolvasásával jóval teljesebb képet kapunk az Egyház állásfoglalásáról az ilyen helyzetekre, mindenkinek érdemes elolvasni.

Fotó: Facebook/Jézus Szíve Jezsuita Templom

Fontos gondolatok a szentmise értékéről.

A szentmise értéke