Kezdőlap Hírek Ferenc pápa megnyitotta a kiskorúak védelmében összehívott vatikáni találkozót

Ferenc pápa megnyitotta a kiskorúak védelmében összehívott vatikáni találkozót

Megkezdődött csütörtökön délelőtt a vatikáni szinódusi aulában „A kiskorúak védelme az egyházban” témával foglalkozó találkozó, amely február 24-ig tart. A tanácskozáson részt vesznek a világ püspökkari elnökei, Magyarországot Veres András püspök képviseli.

A kezdő imádságot követően Ferenc pápa nyitotta meg a találkozót egy bevezető beszéddel, amelyben annak a reményének adott hangot, hogy nem egyszerű és kiszámítható ítéleteket, hanem konkrét és hatékony intézkedéseket hoznak.

Megérteni az igazságért kiáltó kicsinyek hangját

A kiskorúak ellen egyháziak által elkövetett szexuális visszaélések csapása kapcsán utunkat a hittel, a parrhesia lelkületével, bátorsággal és gyakorlatiassággal felvértezve kezdjük meg – kérte a pápa. A pátriárkák, bíborosok, érsekek, püspökök, szerzetesi elöljárók és a világ minden részéről érkezett egyházi vezetők jelenlétében a Szentatya arra hívott, hogy hallják meg a Szentlélek sugallatát, hogy megértsék az igazságot kérő kicsinyek kiáltását. A találkozóra nehezedik a lelkipásztori és az egyházi felelősség súlya, amely arra késztet minket, hogy közösen, szinodális módon, őszintén és elmélyülten vitassuk meg, hogy miként nézzünk szembe ezzel a gonoszsággal, ami az egyházat és az emberiséget sújtja. Isten szent népe ránk tekint és nem egyszerű, kiszámítható elmarasztalásokat vár, hanem konkrét és hatékony intézkedéseket. Ehhez gyakorlatiasságra van szükség – fogalmazott a pápa.

Gyógyítsuk be a pedofília botránya okozta sebeket

Utalt arra, hogy az elmélkedés támogatásához minden résztvevőnek szétosztottak egy 21 pontból álló segédanyagot, mint iránymutatást, amelyet a különböző bizottságok és püspöki konferenciák állítottak össze. Ferenc pápa köszönetet mondott a kiskorúak védelmére létrehozott pápai bizottságnak, a Hittani Kongregációnak és a szervezőbizottság tagjainak a kiváló munkáért, amelyet nagy elkötelezettséggel végeztek a találkozó előkészítéséhez.

A Szentlélek és Szűz Mária segítse a találkozót

Végül a pápa a Szentlélekhez fordult, hogy támogassa a tanácskozást ezekben a napokban és segítse, hogy ezt a rosszat a tudatosság és a megtisztulás lehetőségévé alakítsuk át az egyházban. Szűz Mária adjon világosságot ahhoz, hogy a súlyos sebeket begyógyítsuk, amelyeket a pedofília botránya okozott a kicsinyekben és a hívőkben.

Miért nem hallgatott meg senki?

A csütörtök délelőtt megkezdődött vatikáni találkozón a résztvevők azért imádkoztak, hogy sikerüljön meghallgatni azokat, akik ellen visszaélést követtek el, akikkel rosszul bántak. Ezt úgy kívánják megtenni, hogy az igazságot ne töröljék el és igazságot szolgáltassanak az érintett személyeknek. Az Úrhoz szóló imában azt kérték, hogy hibáik miatt az emberek ne veszítsék el hitüket Istenben és Evangéliumában. A szinódusi aulában hosszú és nehéz csend követte egy áldozat tapasztalatának felolvasását: „Senki sem hallgatott meg. Se a szüleim, se a barátaim és később az egyházi hatóságok sem. Nem hallgattak meg sem engem, sem sírásomat. Az a kérdésem, hogy miért? És Isten miért nem hallgatott meg engem?”.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió