Kezdőlap Hírek A katolikus egyház kapta a legtöbb 1 százalékos felajánlást

A katolikus egyház kapta a legtöbb 1 százalékos felajánlást

Nem zárják be a katolikus templomokat a koronavírus miatt
Fotó: Pixabay
Az mno.hu beszámolója szerint közel négymilliárd forinttal idén az egyházak kapták a legtöbb 1 százalékos szja-felajánlást Magyarországon.

A Magyar Katolikus Egyháznak nem kevesebb mint 2 milliárd 242 millió forintot ajánlott fel több mint 537 ezer ember, ezzel a lista első helyén szerepelnek – derült ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ma nyilvánosságra hozott friss adatiból. A szeptember 1-jei mutatók szerint összesen 12 822 594 952 forintot ajánlott fel idén 3 087 988 ember.

A Magyarországi Református Egyház a harmadik helyet érte el 890 milliós támogatással, amit több mint 210 ezer embertől kapott. Közvetlenül utána pedig a Magyarországi Evangélikus Egyház szerepel, ám itt már jelentős csökkenés tapasztalható, ugyanis őket 262,9 millió forinttal támogatta 57 ezer adózó. A lista a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségével folytatódik, akik 40 ezer ember felajánlásának hála nem kevesebb mint 195 millió forintot gyűjtöttek. A Magyarországi Baptista Egyház 110 millió forintot, míg a A Tan Kapuja Buddhista Egyház 66 millió forintot kapott. (…)

Ahogy minden évben, úgy most is előkelő helyen végzett a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány (142 millió) és a különböző daganatos és súlyos beteg gyermekek életkörülményeit segítő szervezetek, mint például a Bátor Tábor Alapítvány (106 millió), az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány (63 millió), a Piros Bohócdoktorok Alapítvány (62 millió) és az Együtt a Leukémiás Gyermekekért – Gyermekleukémia Alapítvány (60 millió). Nem tudta azonban visszaszerezni korábbi, komoly támogatóbázisát a Gyermekrák Alapítvány, mellyel szemben még 2013-ban merült fel a visszaélések gyanúja, ám háromévnyi vizsgálódás után kiderült: alaptalanok voltak a híresztelések. (…)