Kezdőlap Hírek Magyar segítség a Horvátországi károsultaknak

Magyar segítség a Horvátországi károsultaknak

Karitász adomány

A gyorssegélyek után újabb építőanyagszállítmánnyal és lakókonténerekkel támogatja a horvátországi földrengés károsultjait a Katolikus Karitász. A segélyszervezet a sziszeki Karitásszal együttműködve alakítja ki a hosszútávú segítségnyújtás részleteit.

A horvátországi, 2020. évvégi földrengésre az első között reagált Sziszek testvérvárosaként Szombathely, és a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. Gyűjtésük eredményeként több más egyházmegyei karitásszal és plébániai gyűjtéseknek köszönhetően január 12-én már második alkalommal küldtek segítséget a térségbe.

2021. január 26-án építőanyag szállítmány és két lakókonténer indul útnak a horvátországi Sziszekbe a segélyszervezet munkatársaival. A közel 10 millió forint értékű segélyszállítmány célja a földrengés során károsulttá vált családok ideiglenes és hosszútávú lakhatásának biztosítása. A szállítmány része két kamionnyi, összesen 46 tonna vakolóhabarcs, amely a családok otthonainak újjáépítését segíti majd.

Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász országos igazgatóhelyettese a segélyszervezet csepeli raktára előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: „A két héttel ezelőtti személyes találkozásunkkor magunk is meggyőződhettünk arról, hogy a horvátországi családok támogatása hosszútávú együttműködésben valósul meg. A sziszeki Karitász munkatársaival napi kapcsolatban vagyunk. Az újjáépítés minden bizonnyal több hónapig fog tartani, mert az utórengések nehezítik a sérült épületek bontását. Ezért a családok számára ideiglenes lakhatást kell biztosítani. Mostani adományunk két családhoz jut el közvetlenül. A fűthető lakókonténerek vizesblokkal is rendelkeznek, valamint egy beépített kis konyha is biztosítja a család komfortérzetét.”

Forrás: karitasz.hu