Kezdőlap Egyéb Megújul Tamási temploma

Megújul Tamási temploma

Kívül-belül felújítják a háromszáz éves templomot Tamásiban. A plébánia és a templomkert is megszépül a közel hatszázmillió forintos beruházásnak köszönhetően.

Mai formáját 1725 és 1745 között nyerte el a tamási templom. Kisebb javítások, festések természetesen történtek az elmúlt három évszázad során, de átfogó felújításra most kerül sor először. Kívül nemcsak a falazat szépül meg; a főhomlokzati szobrok és feszület restaurálását is elvégzik. Belül is festenek, kicserélik a padlózatot, és korszerű padlófűtési rendszert helyeznek üzembe. A munkálatok elkezdődtek, építik az állványzatot, bontják a régi padlót és már az orgona restaurálása is folyamatban van. A közel hatszázmillió forintos beruházás része a plébánia felújítása is. Továbbá a templomkert rendezése, ahol egy belső sétányt és egy kis színpadot építenek. A tervezett befejezési határidő ez év októbere.

De ez még nem minden! Remélik a tamási egyházközséghez tartozók, hogy a templom és a plébánia felújítása után további elképzeléseiket is megvalósíthatják. Már készülnek a második ütemre, mely során az 1900-as évek első harmadában, a hívek közadakozásából épült Katolikus Közösségi Házat (az úgynevezett régi mozit) újítanák fel. Ezt az épületet az ötvenes években elvették a katolikus közösségtől, államosították és moziként használták. A rendszerváltás után már használaton kívüli, lepusztult állapotban kapta vissza az egyház. Jelenleg raktárként funkcionál, de szeretnék újjáépíteni és közösségi házként működtetni.

Wy –