Kezdőlap A lelkiatya válaszol Mely parancsolatokat kell feltétlenül betartani?

Mely parancsolatokat kell feltétlenül betartani?

Kedves Lelkiatya! Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy mely parancsolatokat kell feltétlenül betartani? A tízparancsolat pontjait, vagy Noé fiainak hét törvényét? Úgy tudtam, hogy a tízparancsolat az egész emberiségnek szól, és ezek a legfontosabb parancsolatok. Míg a rabbi szerint a nem zsidóknak elég azt a hét törvényt betartani.

Kedves Levélíró! A zsidó hagyományban alakult ki az a tanítás, miszerint Isten hét törvényt adott Noé fiainak, melyek a pogány népek erkölcsi életét hivatottak irányítani: ne imádj bálványokat; ne átkozd Isten nevét;  ne ölj;  ne egyél élő állatból kivágott részt;  ne lopj;  ne köss tiltott házasságot és ne létesíts tiltott kapcsolatot;  alapítsatok bíróságokat. A hét törvényt a Babiloni Talmud fogalmazta meg így (Szanhedrin 56a) a Krisztus utáni 5-6. században. Ez a válogatás tehát nem bibliai eredetű, és nem is felel meg egészen a Biblia leghangsúlyosabb erkölcsi előírásainak. Kimarad például a felsorolásból szülők tisztelete, míg nagy fontosságot kap az állatok kínzásának kerülése, a vér fogyasztásának tilalma, vagy a bíróságok létrehozásának szükségessége, amik nyilvánvalóan kevésbé lényeges előírások.

A Biblia leglényegesebb erkölcsi parancsai a kettős szeretetparancs (Mk 12,28-34) és a Tízparancs (Kiv 20; MTörv 5; vö. Mk 10,19). Ezek vonatkoznak minden emberre.