Kezdőlap Hírek Csíksomlyón mutatja be a Nemzeti Színház a passiót

Csíksomlyón mutatja be a Nemzeti Színház a passiót

Csíksomlyón mutatja a Nemzeti Színház a passiót
Csíksomlyó, 2018. május 19. A csíksomlyói búcsú a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyergen 2018. május 19-én. MTI Fotó: Veres Nándor
A csíksomlyói hegynyeregben, a hagyományos pünkösdi zarándoklat helyszínén mutatja be augusztus 18-án a budapesti Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Csíksomlyói passió című darabot. A teljes cikket az Origón olvashatják el.

Az előadást körülbelül négy futballpályányi területre tervezik, amelyre két színpadot is építenek majd. A Nemzeti Színház és a Nemzeti Táncegyüttes művészei mellett csaknem 100 erdélyi táncos is szerepel székely népviseletben majd a csíksomlyói előadáson, és a darab végén egy székely táncot is bemutatnak majd. Vidnyánszky Attila, a darab rendezője, a Nemzeti Színház igazgatója azt mondta: számára ez a legfontosabb turné, amelynek létrejöttében sokat segített például Molnár Levente világhírű bariton és Böjte Csaba ferences szerzetes is. Az előadást a Duna televízió élőben közvetíti majd.
A Nemzeti Színház műsorán egy éve szerepel a Csíksomlyói passió kétfelvonásos, több mint három órás előadása. Vidnyánszky Attila az Origónak elmondta, hogy Csíksomlyón egy rövidebb produkciót mutatnak majd be.

„Nem egyszerű kihúzni a már kész előadásból. Olyan ez kicsit, mintha az ember magából tépne ki darabokat. Bevallom, nehezen is megy. Most kezdtük a próbákat, az átkötéseket, a koreográfiák összekapcsolását. Egyébként már egy éve készülünk a csíksomlyói bemutatóra, voltunk már terepszemlén, és nemsokára újra utazunk Csíksomlyóra, hiszen komoly logisztikai és szervezési háttér előzi meg a darab bemutatását” – mondta a rendező. (…)

Berettyán Sándor  aki János apostolt játssza – azt mondta: óriási megtiszteltetés, hogy a Csíksomlyói passió „hazamegy”, és 300 év után ott mondhatják el azokat a szövegeket, amelyek éppen ott születtek.
„Elképesztő érzés lesz egy ősi, magyar, keresztény, szent helyen játszani egy ilyen nemes darabot” – mondta.