Kezdőlap A lelkiatya válaszol Rosszul sikerült a gyónásom

Rosszul sikerült a gyónásom

Tisztelt Lelkiatya! Rendszeresen, havonta-kéthavonta gyónó hívő vagyok. Sokszor volt már kellemetlen tapasztalatom gyónással kapcsolatban, de a legutóbbi gyónásom a legrosszabbra sikerült, annak minden következményeivel együtt. Az atya ennyit mondott: „Miért jött ide? Ez nem gyónás!” Még mondott pár dolgot, sajnos nem nagyon tudtam odafigyelni, de többször is bocsánatot kértem. Feloldozás nélkül köszöntünk el. Ez a mondat azóta visszhangzik a fülemben, mert nekem az olyan volt, mintha Jézus maga mondta volna nekem. Biztosan én vagyok túlérzékeny, de összetört a lelkem, a hitem, az életem.

Kedves Levélíró! Nagyon sajnálom, ami Önnel történt. Szívből bocsánatot kérek Öntől, a gyóntató atya nevében is.

Amit az atya mondott, azok nem Jézus szavai voltak. Jézus azt mondta: „Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok és terheket hordoztok, én felüdítelek titeket!” Azt mondta: „Aki hozzám jön, azt nem utasítom el.

Azok a szavak egy kissé szűk látókörű atya idegesen kimondott, elrontott szavai voltak. Vannak papok, akik csak azt a fajta gyónást ismerik, hogy „hazudtam, csúnyán beszéltem, nem voltam Szentmisén, veszekedtem… mondjon el három Üdvözlégyet…” Jézus nem így beszélt a bűnbánókkal: az asszonnyal aki a könnyeivel mosta a lábait, a szamariai asszonnyal vagy a jobb latorral.

Próbálja megbocsátani, megérteni ennek az atyának a korlátoltságát, fáradtságát. Néha talán nem is árt nekünk egy-egy ilyen hideg zuhany, ebből is lehet jót kihozni. Nekem is volt már ilyen, kissé kellemetlen gyónás-élményem, amelyből mégis sok áldás is fakadt. Ha legközelebb ilyen atyához lép be gyónni, próbáljon egyből váltani az ő stílusára: hazudtam, csúnyán beszéltem stb. Közben pedig gondoljon arra, hogy Jézus, aki minden bűnbocsánatnak, minden gyónásnak a főszereplője, mosolyogva és fájdalommal nézi a szolgájának korlátoltságát, Önt pedig nagy-nagy szeretettel, és hallja mindazt, amit Ön szeretett volna elmondani ott a gyóntatószékben.

Ha Ön most feladja hitét, azzal a Sátán nyert, dörzsöli a kezét. Szerezzen örömet inkább Jézusnak, ne a Gonosznak!

Ha valakinek nehéz az élete, és már alig bírja, az elsősorban nem bűn, hanem egy olyan probléma, amit Jézus gyógyítani akar: az Ő terhe könnyű! Ha valakiben vannak félelmek, az sem elsősorban bűn, hanem seb, amit Jézus gyógyítani akar. Hányszor mondta: Ne féljetek!