Kezdőlap A lelkiatya válaszol Súlyos bűn az önkielégítés?

Súlyos bűn az önkielégítés?

Kedves Lelkiatya! Azt szeretném megkérdezni, hogy az önkielégítés a nagyobb bűn, vagy a paráználkodás? Magán szüzességi fogadalmat tettem, viszont egyre több kísértést kapok. Tetszik nekem egy férfi, de mivel én nem szeretnék családot, így ki van zárva ez a lehetőség. Emiatt vetemedek rá időnként, hogy önkielégítést végezzek.

Kedves Levélíró! Nagyon köszönöm az őszinteségét. Örülök annak, hogy igyekszik Isten törvényei szerint élni, neki tetsző módon, és sajnálja azt, amikor ez nem sikerül.

Nem egészen jó ez a kérdésfelvetés, hogy melyik bűn a jobb. Meg kellene próbálni mindkettőt elkerülni. Igaz, hogy – legalábbis a bűn objektív súlyát tekintve – a házasságtörés nagyobb bűn, mint a saját magával elkövetett tisztátalanság, de azért mindkettőt fontos volna elkerülni.

A tisztaságban való élet lehetséges és szép. Így élt Jézus, így élt a Szűzanya és nagyon sokan mások: szentek, Istennek szentelt emberek.

Igyekezzen esténként imádsággal, olvasással befejezni a napot. Próbáljon rendszeresen böjtölni. Próbálja kiiktatni az életéből a tisztátalan képeket. Tegyen sok jót nap mint nap. Próbáljon mindig Isten közelében, az Ő jelenlétében élni.

A tisztaságért meg kell küzdeni. Az életben minden értékes dolognak ára van. Ára van egy szép házasságnak, nem ingyen hullik két fiatal ölébe, rengeteget kell érte tenniük. Ugyanígy ára van a tiszta életnek is, de megvan az egész különleges értéke, kisugárzása!