Kezdőlap Hírek Útlevél a jövőbe – Ösztöndíjprogrammal tanulhatnak tovább a tiszabői iskolások

Útlevél a jövőbe – Ösztöndíjprogrammal tanulhatnak tovább a tiszabői iskolások

Orvosi és gyógyszerészeti karra készülnek tiszabői fiatalok, akik a napokban teljesítik a szóbeli érettségit. Az ország legszegényebb települései közt számon tartott faluban a kiemelkedően teljesítő gyerekeket ösztöndíjprogram segíti a továbbtanulásban, és mentorok támogatják őket, az Útlevél a Jövőbe program keretében. Nagy Barnabás lett az első, aki a Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével az Út az érettségihez ösztöndíjprogramnak köszönhetően szakképesítést szerzett. Célja, hogy hamarosan ő is leérettségizzen.

Útlevél a jövőbe

Az esélyteremtő programok egyike a Magyar Nemzeti Bank támogatásával megvalósuló Út az érettségihez elnevezésű ösztöndíj program. A tiszabőiek közül Nagy Barnabás az első, aki az ösztöndíjprogramnak köszönhetően sikeres vizsgát téve szakképzett szobafestő-tapétázóként végzett. A hátrányos helyzetű fiatalok tanulmányi előremenetelét segítő, a Máltai Szeretetszolgálat által lebonyolított Útlevél a jövőbe program munkatársai havonta több alkalommal találkoznak a fiatalokkal, akiket beszélgetésekkel, együtt töltött idővel, szabadidős programokkal, de főleg személyes jelenlétükkel segítenek.

A program az anyagi támogatásnál sokkal többet, a motiváció, az önbecsülés és a céltudatos életvitel alapjait adja a tanulóknak, és perspektívát a jövőre. Barnabás például – bevallása szerint – motivációt érez az érettségi megszerzéséhez, ezért folytatja tanulmányait. További két fiatal júniusban teljesíti a szóbeli érettségi vizsgáit, az orvosi, illetve a gyógyszerészeti karra adták be felvételi jelentkezésüket.

Egyetemisták számára szervez nyári tábort a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Tiszaburán és Tiszabőn. A táborozók megismerhetik a Szeretetszolgálat Jelenlét programját. Tapasztalatokat szerezhetnek a leszakadó településeken zajló szociális munkáról és a felfedezhetik az emberi kapcsolatok fontosságát a társadalmi felzárkóztatásban. 

Forrás: Magyar Máltai Szereteszolgálat