Kezdőlap Lelkiség 10 szent, aki házas volt

10 szent, aki házas volt

10 szent, aki házas volt

Nem minden szent volt pap vagy apáca, sokuk házas emberként szolgálta Istent.

Amikor templomokban vagy könyvekben szentek képeit látjuk, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy mindegyikük pap volt vagy szerzetes, ez pedig könnyen elhiteti velünk, hogy a szentté válás csak azok számára lehetséges, akik cölibátusban élnek.

A tények azonban ennek ellenkezőjét igazolják. Az Egyház a házas embereket sem szeretné példakép nélkül hagyni, meggyőződése, hogy a szentté válás lehetősége mindenki számára nyitva áll, bármilyen hivatást is szán Isten az illetőnek.

Ahogy Ferenc pápa is mondta korábban: „Mindig, minden élethelyzet a szentséghez vezethet. Otthon, az utcákon, munka közben, a templomban, bármelyik pillanatban, bármilyen élethelyzetben is legyél, nyitva áll az ajtó a szentséghez vezető úthoz. Ne félj elindulni rajta. Isten megadja az ehhez szükséges kegyelmet. Ő mindössze annyit kér tőlünk, hogy legyünk közösségben vele, és szolgáljunk másokat.”

Az Aleteia cikke alapján összegyűjtöttünk tíz embert, akik házasként váltak szentté, vagyis úgy váltak az erényesség példaképeivé rendkívüli cselekedeteik által, hogy közben a hétköznapi házasok feladatait is ugyanúgy elvégezték. Ha egy szentnek egy átlagos napjára gondolunk, nem biztos, hogy eszünkbe jut, hogy ők is otthon elmosogattak, vagy esetleg gyerekeiken pelenkát cseréltek.

Nos, ezeket közülük többen megtették:

1 – Szent Mónika (332–387), Szent Ágoston édesanyja, a férjes asszonyok és anyák védőszentje.
2 – Boldog IV. Károly (1887–1922) osztrák főherceg, a Habsburg–Lotaringiai-ház utolsó uralkodója.
3 –
Szent Gianna Beretta Molla (1922–1962) olasz asszony, orvos, aki elutasította az abortuszt, ami szükséges lett volna élete megmentéséhez.
4 – Elizabeth Ann Bayley Seton (1774–1821), az első amerikai születésű szent. Episzkopális neveltetésben részesült, házasságot kötött egy sikeres üzletemberrel, akit hamar elvesztett. Özvegyként áttért a katolikus vallásra, majd szerzetesként árvaházak és iskolák működtetésével segítette a nehéz sorsú gyerekeket.
5 – Szent Joachim és Szent Anna, Szűz Mária szülei.
6 – Morus Szent Tamás (1478–1535) angol jogász, államférfi, humanista, vértanú.
7 – Skóciai Szent Margit (1047–1093) magyar származású skót királyné, aki megismertette a római katolikus liturgián alapuló kereszténységet Skóciával.
8 – Casciai Szent Rita (1381–1447), a reménytelen ügyek védőszentje.
9 – IX. Szent Lajos (1219–1270) francia lovagkirály, két keresztes hadjáraton is részt vett.
10 –
Szűz Mária és Szent József, Jézus szülei.

Az eredeti, teljes listát itt olvashatják, angol nyelven.

A házasok tízparancsolata