Kezdőlap Az év minden napjára 5 tipp, hogy hogyan kezeljük az idegesítő embereket

5 tipp, hogy hogyan kezeljük az idegesítő embereket

5 tipp, hogy hogyan kezeljük az idegesítő embereket
Bárhová is visz minket az élet, mindig lesznek olyan emberek körülöttünk, akikkel nem könnyen jövünk ki. Jézus példája azonban az ilyen helyzetekben is segítségünkre lehet. Ehhez azonban érdemes megvizsgálnunk, Ő hogyan viselkedett a nehéz természetű emberekkel. Theresa Aletheia Noble FSP nővér 5 tippet gyűjtött össze a Szentírásból, mely segít nekünk ebben.

1. Kérdezz!

Lukács evangéliumában Jézust egy családi vita elrendezésére kérik. Ő a felhívásra kérdéssel felel: „Ki tett engem bíróvá vagy végrehajtóvá közöttetek?” Érdekes, hogy az Evangélium szerint Jézus rengeteg kérdést tesz fel. Ezek lehetnek költőiek, provokatívok, időnként pedig csak válaszra várók. Kérdéseivel Jézus kifejezi nyitottságát a világ felé.
Vicces, hogy mi emberek mennyire ritkán kérdezünk. Feltételezünk, nagyképűsködünk, megfigyelünk, előadást tartunk a másiknak, közbeszólunk és ítélkezünk. Annak azonban ritkán látjuk értelmét, hogy másokat is megkérdezzünk. Véleményem szerint Jézus kérdéseivel azt akarta megmutatni, milyen a helyes kommunikáció: törődjünk a másikkal annyira, hogy kapcsolatba lépünk vele és kérdezzük őt. Még akkor is – talán különösen akkor –, ha az illető nem egyszerű eset.

2. Ne engedd magad sarokba szorítani!

Lukács evangéliumának 6. fejezetében Jézus szombaton sétál tanítványaival és hirtelen a farizeusok feltűnnek a semmiből, hogy számon kérjék rajtuk, hogy megszegték a szombatot, mert gabonát szedtek. Jézus azonban nem lesz ideges ettől. Ő soha nem ijed meg azoktól, akik csőbe akarják húzni, vagy rosszat tételeznek fel róla, nem foglalkozik kiemelten azzal, mit gondolnak mások.
Minket embereket időnként sarokba szorítanak feltételezéseikkel és ítéleteikkel, mi pedig elkezdjük úgy gondolni, hogy ők jobban látnak minket, mint mi saját magunkat. Nehéz, amikor úgy érezzük, nem értenek meg minket, vagy nem szánnak rá időt, hogy megismerjenek, mielőtt ítéletet mondanak felettünk. De Jézushoz hasonlóan, nekünk sem kell saját énképünket másoktól függővé tennünk. Identitásunkat Istenben találjuk meg, nem olyan dolgokban, melyeket mások próbálnak ránk erőltetni.

3. Tudd, mit mikor hagyj figyelmen kívül!

Emlékszel arra a jelentre, amikor Jézus rendre utasította régi szomszédait és barátait Názáretben? Annyira dühösek lettek, hogy le akarták dobni Őt egy szikláról. Amikor látta, hogy nem lehet szót érteni velük, nem foglalkozott a haragjukkal, hanem „áthaladt köztük, és eltávozott” (Lk 4,30).
Az idegesítő emberek néha dühöngenek, durva hangnemben beszélnek velünk, sértegetnek minket (interneten nem nehéz találkozni ezzel a jelenséggel). Ez annak a jele, hogy ideje továbbállni. Jézus tudta, hogyan ne guruljon dühbe és céljára koncentráljon. Természetesen, ha személyesen kell valakivel beszélgetnünk, egy szemtől-szemben történő beszélgetés segíthet. Később.

4. Ne engedelmeskedj védekezésből!

Márk evangéliumában Jakab és János azt mondják Jézusnak: „Azt szeretnénk, hogy amit kérünk, tedd meg nekünk.” Kissé túllépik a határt. Jézus azonban ezt is a helyén kezeli, nem akarja mindenképp teljesíteni más emberek kérését, azért hogy örüljenek.
Időnként az emberek többet várnak tőlünk, mint ami tőlünk telik. Gyakran bűntudatot keltenek bennünk, csak hogy teljesítsük kérésüket. Mi meg egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy kezünket-lábunkat összetörve próbálkozunk, hogy megfeleljünk egy követelőző és agresszív embernek – akinek jó eséllyel nem is lehet megfelelni. De Jézus nem akar az emberek kéréseinek eleget tenni azért hogy megvédje magát tőlük. Isten akarata elég biztonságot nyújt neki, ebből merít erőt ahhoz, hogy ne akarjon védekezésből mások kedvében járni.

5. Légy rugalmas!

Máté evangéliumának 15. fejezetében egy kánai asszony arra kéri Jézust, hogy gyógyítsa meg a lányát, Ő azonban nemet mond. De aztán meghatja a nő hittel teli válasza, és meggyógyítja a lányt. Jézus nyitott mások felé. Ha vannak is előzetes elképzelései, engedi a Szentléleknek arra indítani Őt, hogy ezekkel szemben cselekedjen.
Amikor egy idegesítő ember közeledik felénk, könnyen gondolhatjuk, „Na remek, már megint ő, előre tudom, mi lesz.” Tartsuk szem előtt, hogy Jézus mindig nyitott volt azok felé, akik megszólították. Sosem tudhatod. A Szentlélek megsegíthet téged és a másik embert is; lehet, hogy az illető meglep téged, és nem úgy fog viselkedni, ahogy szokott. Ha bezárkózunk mások előtt, akkor a Szentlélek előtt zárkózunk be, aki bennünk és a másik emberben is működik.
Jézus, segíts nekem, hogy Téged lássalak mindenkiben, még azokban is, akik próbára tesznek engem. Világosíts meg sugárzó szereteteddel, hogy téged lássalak a legnehezebb természetű emberekben is. Minden ember a te képmásodra van teremtve. Engedd, hogy felismerhesselek és szerethesselek téged bennük.

Fotó: Pixabay