Kezdőlap Kitekintő A pápa márciusi imaszándéka a keresztény közösségek jogainak elismeréséért

A pápa márciusi imaszándéka a keresztény közösségek jogainak elismeréséért

A pápa ima-világhálója közzétette március hónapra Ferenc pápa imaszándékait.

„Talán nehezen hisszük el, de több vértanú van ma, mint az első századokban. Azért üldözik őket, mert igazat szólnak és hirdetik Jézus Krisztust a társadalomnak. Ez különösen is ott történik, ahol a vallásszabadságot még nem biztosítják. Olyan országokban is megtörténik azonban, ahol elméletileg és papíron védelmezik a szabadságot és az emberi jogokat. Imádkozzunk, hogy a keresztény közösségek – kiváltképpen is az üldözöttek – érezzék, hogy közel vannak Krisztushoz és jogaikat tiszteletben tartják” – kéri Ferenc pápa márciusi imaszándékában.

A múlt évben 40 misszionáriust öltek meg világszerte

Teljesen normális, mindennapi tevékenységnek tűnik számukra keresztet vetni, a Bibliát olvasni, vasárnapi misére menni, Jézusról beszélni, imádkozni a rózsafüzért. A világ számos részében azonban egyáltalán nem az. Ezek közül bármelyik életünk kockára tételét jelentheti: kivégzés, megkövezés, kényszer-munkatábor lehet a következménye. Ez az év a Fülöp-szigeteken a jolói székesegyházban szentmise idején elkövetett támadással kezdődött, amelyben 23-an vesztették életüket. A múlt évben 40 misszionáriust öltek meg világszerte, közülük 35 pap volt. Ketten közülük a Közép-Afrikai Köztársaságból származtak, akiket november végén mészároltak le 80 hívővel együtt egy menekülttáborban Alindaóban. Vannak esetek, amelyek nagyobb média figyelmet kapnak, mint pl. Asia Bibi ügye. A pakisztáni anyát istenkáromlással vádolták meg, halálra ítélték és 9 év börtön után nemrégiben szabadult. Felidézhetjük a 21 egyiptomi kopt esetét is, akiket 2015-ben fejeztek le vagy a pakisztáni Pershawarban 2014 decemberében történt mészárlást is, amelyben 130 diákot öltek meg.

A kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon

Ezekhez hasonló több ezer másik eset létezik, amelyekről nem hallunk, mert a média nem beszél róluk. A Szükséget Szenvedő Egyház pápai alapítvány vallásszabadságra vonatkozó jelentése szerint a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon. Ezt az alapvető emberi jogot 38 országban súlyosan fenyegetik, amelyekből 21 országban kifejezetten üldözik. „A világ számos területén a vallásszabadság nem egy gondolat, hanem túlélés kérdése. Nem arról van szó, hogy többé kevésbé elfogadjuk-e a vallásszabadság mögött húzódó ideológiai alapokat, hanem arról, hogy sikerüljön elkerülni a vérfürdőt!” – állítja Thomas Heine-Geldern, a Szükséget Szenvedő Egyház végrehajtó elnöke.

Forrás: Vatikáni Rádió