Kezdőlap A lelkiatya válaszol Eldönthetem, melyik templomba járok?

Eldönthetem, melyik templomba járok?

Tisztelt Lelkiatya! Mi nem abba a templomba járunk, ahová helyileg tartozunk. Ugyanúgy katolikusba, csak máshová. Ennek az az oka, hogy kisgyerekeink vannak, akiket természetesen fegyelmezünk mise alatt, de még így is zavartuk a hívek egy részét. Ettől függetlenül időről időre megkapjuk, hogy cserben hagyjuk Istent meg majd megbüntet minket, mert máshová járunk, viszont mi nagyon jól érezzük magunkat a másik helyen. Tényleg ekkora baj, hogy messzebb helyen gyakoroljuk a vallásunkat? Én nem gondolom, hogy Isten bánná, amíg szentségi életre törekszünk.

Kedves Levélíró! A hívőnek szabadsága van abban, hogy melyik templomba járjon. Ez különösen is igaz a kisgyermekes szülőkre, hiszen a számukra életbevágóan fontos, hogy olyan szentmisére járjanak, amelyet a gyermekeik is megszeretnek, és ilyen módon a hitre való nevelésük nem fog már kis korban zátonyra futni. Ezért az Ön döntése teljesen érthető, és e miatt senki sem tehet Önnek szemrehányást.

Természetesen a lakhely szerinti plébánia felé is van kötődése, kötelezettsége, odatartozása a hívő embernek. Ez jelenti a lakhely szerinti plébánia évente szokásos anyagi támogatását, de esetleg más közösségi alkalmakon való részvételt, segítést is