Kezdőlap Hírek Elhunyt a nagy olasz zeneszerző, Ennio Morricone

Elhunyt a nagy olasz zeneszerző, Ennio Morricone

Hétfő hajnalban elhunyt Ennio Morricone világhírű zeneszerző. A 91 éves mester egy római kórházban hunyt el, ahol egy esés miatt ápolták. Az Oscar-díjas zeneszerző temetését szűk körben tartják. Ferenc pápától 2019-ben megkapta az Arany Medált kivételes zenei munkásságért. A teljes cikket a Vatikáni Rádió honlapján olvashatják el.

A filmtörténet egyik legnagyobb zeneszerzőjét veszítette el a világ július 5-én, hétfőn. Hajnalban hunyt el egy római klinikán, a hit vigaszával – adta hírül a család ügyvédje. A mester az utolsó pillanatait is tiszta elmével, nagy méltósággal élte meg. El tudott búcsúzni feleségétől, Máriától, aki magánéletében és szakmai karrierjében egyaránt hű társa volt egy életen át, elkísérve őt a végsőkig. Temetését szűk körben tartják, tükrözve Ennio Morricone szerényégét, mely élete minden pillanatát jellemezte.

Mattarella elnök részvétnyilvánítása

„Ennio Morricone halálával egy érdemes és zseniális művészt veszítettünk el” – írja Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök. Kifinomult és népszerű zenészként jellemzi a nyilatkozatban, aki mély nyomot hagyott a XX. század második felének zenetörténetében. „Filmzenéin keresztül hozzájárult Olaszország presztízsének terjesztéséhez és erősítéséhez a világon.”

Zene és hit

2019-ben Ferenc pápától kitüntetést kapott: pápasága arany medáljával jutalmazta rendkívüli művészi munkásságát, amelynek vallásos mozzanatai is voltak. Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke nyújtotta át a díjat az idős mesternek. A bíboros most egy Twitter-üzenetben fejezte ki részvétét Morricone özvegyének. Szerető együttérzéséről biztosította Máriát és a hozzátartozókat, akik az elhunyt zeneszerzőt gyászolják. „Isten oltalmára bízom őt, hogy fogadja be őt a mennyei harmóniába, talán megbízva egy partitúra elkészítésével az angyalok kórusa részére”. Ennio Morricone tavaly mondott búcsút a színpadnak, majd váratlanul elfogadta a karmesteri felkérést egy vatikáni hangversenyre, a VI. Pál-teremben. „Nem mondhattam nemet” – mondta akkor a világhírű mester. (…)

forrás és fotó: Vatikáni Rádió