Kezdőlap Egyéb Emlékezés a legendás igazgatóra – száz éve született Hajdu Antal

Emlékezés a legendás igazgatóra – száz éve született Hajdu Antal

Az esztergomi Ferences Gimnázium népes tábora tisztelettel, hálával és szeretettel emlékezik az intézmény nagyformátumú igazgatójára, a száz éve született Hajdu Antal atyára.

A Zala megyei Pókaszepetken látta meg a napvilágot 1921. január 12-én. A szülők és a család vallásos élete, a búcsúszentlászlói és a sümegi kegyhely lelki hatása, a zalaegerszegi és a nagykanizsai ferencesek áldásos működése felkeltette a tehetséges gyermek és buzgó ministráns figyelmét a papi hivatás és a ferences rend iránt.

Alig tízévesen, 1931-ben lett az esztergomi ferences gimnázium növendéke, ahol a tanulmányai végzése mellett megerősödött benne a hivatás és egy életre való szent elkötelezettség, hogy Szent Ferenc fiaként és a rend paptanáraként akarja szolgálni az Egyházat és nevelni, tanítani a jövő nemzedékét, az ifjúságot.

Matematika és fizika szakos tanár lett, de megszerezte a felsőfokú képesítést ábrázoló geometriából, kémiából és orosz nyelvből is.

Csodálatos tanár és pedagógus volt. Rajongásig szerette a diákjait. Minden rászoruló gyermeknek segített az emlékezetes felzárkóztatási módszerével. Szenvedélyesen és élményszerűen korrepetálta és vezette rá a diákságot a latin, orosz, fizika és matematika alapfokú megismerésére, a jobb jegy megszerzésére és a nehéznek ítélt tantárgyak megszeretésére. Antal atya vérbeli paptanár, vezetésre termett elöljáró, kiegyensúlyozott, mély lelkiséget és szeretetet sugárzó szerzetes volt.

Nem véletlenül lett egészen fiatalon, 1953-ban a ferences gimnázium igazgatója. Az intézmény vezetése, a diákok tanítása és nevelése mellett a gimnázium és a kollégium mindeneseként élt. A hivatásában, de a legnehezebb fizikai munkában is élen járt. Ha kellett, velünk kapált a rend Kis-Duna parti konyhakertjében. Rengeteget dolgozott a Basa utcai ház udvarában és kertjében, a tereprendezés, a gyümölcsös és szőlőlugas kialakítása terén. Az esztergomi gimnázium pincéjében fáradságos és nehéz fizikai munkával megvalósította a szépen mutató és bőven termő gombapincészetet.

Kálmán atyával vagy egyedül sokszor vezette az öreg, de jól működő Land Rover gépkocsit, hogy beszerezzen mindent, ami az intézmény ellátásához szükséges. Igazgató létére attól sem riadt vissza, ha a disznók etetéséhez szükséges kukoricát vagy tápot a pincébe vagy a padlásra kellett lerakni.

Nagy műveltségű, derűs lelkű, kiváló, sodró erejű előadó és szónok volt. Nagy figyelemmel és örömmel hallgattuk az ünnepi gondolatait, a szép és tartalmas, a diáksághoz szóló szentbeszédeit. Csupa szív volt, de tudott szigorú is lenni, ha erre a növendékek rászolgáltak. A legnehezebb időben: 1953 és 1965 között vezette a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumot. Olyan ember, szerzetes, tanár és elöljáró volt, aki mindvégig örömmel teljesítette hivatását. Élete gyertyáját mind a két végén égette. Szent Ferenc is alig negyvenéves volt, amikor az örökkévalóságba költözött. Antal igazgató atya 1965-ben felmentését kérte a felelősségteljes munkakör alól, de haláláig a legnagyobb szeretettel tanította a növendékeinek a matematikát és a fizikát. Továbbra is szívén viselte a diákok felzárkóztatását szolgáló korrepetálást.

Szeretett igazgatónkban olyan ferences paptanárt ismerhettünk meg, akinek az élete, munkája és hobbija a hivatása, a szeretetből fakadó szolgálat volt.

P. Hajdu Antal igazgatónk 1976. július 18-án, életének 56. évében adta vissza nemes lelkét a Teremtőjének. Születésének 100. évfordulóján, emlékét őrizve szeretettel gondoljunk Szent Ferenc hűséges fiára, a jóságos tanárra és legendás igazgatóra.

Marics József

(Fotó: Ferences Archívum)

A cikk a Keresztény Élet hetilap március 7-i lapszámában jelent meg.

a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút