Kezdőlap A lelkiatya válaszol Érvényes-e a házasságom Isten előtt?

Érvényes-e a házasságom Isten előtt?

Tisztelt Lelkiatya! Elvált nő vagyok. Római katolikusként nőttem fel, meg vagyok keresztelve és gyakoroltam is a hitet, illetve most is gyakorlom. Hetednapi adventista szertartás szerinti esküvőnk volt. Előtte át is keresztelkedtem, bár a döntésem pillanatában volt bennem olyan érzés, hogy én erre nem vagyok még felkészülve, de a házasság miatt már most megteszem. Majd több évig adventista hitet gyakoroltam. A házasságunk tönkrement. Már most ismét a római katolikus hitet gyakorolom. Érvényesnek számít a házasságunk Isten előtt?

Kedves Levélíró! Nagyon örülök annak, hogy a hit és Isten szeretete fontos az Ön számára. Sajnálom, hogy tönkrement a házasságuk.

Katolikus szempontból az Ön házassága nem volt teljes értékű, mert nem katolikus forma szerint kötötte, és nem kért felmentést ez alól. Így Ön katolikus szempontból szabad állapotú.

A keresztség lényege szerint egyszeri és megismételhetetlen. Isten végérvényesen a gyermekévé fogadja, megtisztítja, az egyházi közösségnek, Krisztus Testének tagjává teszi a megkereszteltet. Ez a kötelék, amely létrejön a keresztséggel Isten és egy ember között, nem tud elszakadni. Isten soha nem vonja vissza szeretetét, amellyel valakit a gyermekévé fogadott. Így az Ön gyermekkorban kapott keresztsége ma is él, Ön ma is élhet ennek a kapott kegyelemnek az erejéből.

a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút