Kezdőlap A lelkiatya válaszol Felszedjem mások szemetét?

Felszedjem mások szemetét?

Szemetelés
Kedves Lelkiatya! Tudom, hogy a teremtett világ védelme mennyire fontos, éppen ezért szomorúan látom a sok eldobott szemetet a utcákon és az utak mellett. Sokszor bánt a lelkiismeretem, amikor átlépem az utamba kerülő szemetet. Vétkezek ilyenkor, ha nem veszem fel más eldobott szemetét?

Kedves Levélíró! Örülök, hogy érzi a felelősséget azzal kapcsolatban, hogy Isten gyönyörű teremtett világát megőrizzük szépnek, olyannak, amilyennek Ő megalkotta. Valóban szomorú látni a sok szemetet az utak szélén.

Nagyon szép dolog, ha néha egy-egy bántóbb, nagyobb szemetet felvesz és kidob. Talán elgondolkodtat néhány embert, akik látják. A szemét felszedésére azonban nincs kötelezve, és nem követ el bűnt akkor, ha sok esetben ezt nem teszi meg. Hasonló ez ahhoz, hogy nagyon helyesen teszi, ha gyakran meglátogat egy-egy beteget, szegényt, rászorulót és meghallgatja őket, próbál segíteni nekik, de nem vétkezik akkor, ha néha egy-két hónapig ezt nem teszi.

Néha katolikus iskolák is szerveznek ilyen napokat, ahol egy-egy piszkos területet, folyópartot, parkot stb. megtisztítanak. Amelyik gyerek ebben részt vett, valószínűleg nem fog soha szemetelni.

Gárdonyi Géza: E föld