Kezdőlap Hírek Ferenc pápa: A hit nem kibúvó, hanem értelmet ad életünknek

Ferenc pápa: A hit nem kibúvó, hanem értelmet ad életünknek

Ferenc pápa a– A hit nem kibúvó, hanem értelmet ad életünknek
A hajótöréssel szemben a Jézusba és szavába vetett hit nyújt biztos támaszt – hangsúlyozta Ferenc pápa vasárnap délben, a Szent Péter téren összegyűlt hívekhez intézett beszédében.

Elmélkedését Ferenc pápa a vasárnapi evangéliumi szakaszhoz fűzte, amely (Mt 14,22–33) azt az epizódot beszéli el, amikor Jézus tanítványai csónakjához közeledik a vízen járva. A csónak a tó közepén hánykolódik erős ellenszél miatt. Amikor a tanítványok látják, hogy Jézus a vízen járva közeledik feléjük, kísértetnek hiszik és megrémülnek. Jézus azonban megnyugtatja őket: “Bátorság, én vagyok, ne féljetek!” Péter, a tőle szokásos hévvel így szól: “Uram, ha te vagy, parancsold meg, hogy odamenjek hozzád a vízen!” És Jézus hívja: “Gyere!” Péter kilép a bárkából, elindul Jézus felé a vízen, de az erős szél miatt megijed és merülni kezd. Akkor felkiált: „Uram, ments meg!” Jézus kinyújtja a kezét és megragadja Pétert.

Péternek abban a pillanatban nem volt elég Jézus biztonságot nyújtó szava, amely olyan volt, mint a kifeszített kötél, amelybe belekapaszkodunk, hogy szembenézzünk az ellenséges és viharos vizekkel. Ez velünk is megtörténhet. Amikor nem kapaszkodunk bele az Úr szavába, és nagyobb biztonság kedvéért horoszkópokat és kártyajósokat konzultálunk, akkor kezdünk elsüllyedni. Ez azt jelenti, hogy nem olyan erős a hitünk. A mai evangéliumi szakasz arra emlékeztet, hogy az Úrba és szavába vetett hit nem egy olyan utat nyit meg előttünk, amelyen minden könnyű és nyugodalmas.

A hit Nem kímél meg bennünket az élet viharaitól.

A hit egy jelenlétről ad bizonyosságot, Jézus jelenlétéről, amely arra késztet bennünket, hogy leküzdjük létünk szélviharait. Azt a bizonyosságot adja, hogy egy kéz megragad bennünket, hogy segítsen szembenézni a nehézségekkel, megmutatja az utat, akkor is, amikor sötétség vesz körül bennünket.

Nem tudom megérteni Istent…

A hit tehát nem kibúvó az élet problémái alól, hanem támaszt nyújt utunkon és értelmet ad neki.

Ez az epizód minden idők egyháza valóságának csodálatos képe: egy bárka, amelynek az átkelés során ellenszéllel és viharokkal kell szembenéznie, amelyek azzal fenyegetik, hogy felborítják. Az, ami megmenti a bárkát, az nem az emberek bátorsága vagy képességeik: a hajótöréssel szembeni garancia a Krisztusba és szavába vetett hit.

Ez a biztosíték: a Jézusba és szavába vetett hit – hangsúlyozta Ferenc pápa. Ezen a hajón biztonságban vagyunk, nyomorúságaink és gyöngeségeink ellenére, különösen amikor letérdelünk és imádjuk az Urat, mint a tanítványok, akik végül „leborultak előtte, és megvallották: „Valóban Isten Fia vagy!” Mondjuk mindnyájan együtt: „Valóban Isten Fia vagy” – kérte a pápa a Szent Péter téren jelenlévő híveket.

Szűz Mária segítsen bennünket, hogy szilárdan kitartsunk a hitben, hogy ellenálljunk az élet viharainak, hogy maradjunk az egyház bárkáján, kerülve azt a kísértést, hogy felszálljunk ideológiák, divatok, szlogenek elbűvölő, de bizonytalan hajóira.

Forrás: Vatikáni Rádió

 

Bűneink elszakíthatnak Istentől. Ezért nagyon fontos, hogy helyén kezeljük bűneinket és lelkiismeretünket. Ebben segíthet nekünk Szent Maximilian Kolbe atya tanácsa.

Szent Maximilian Kolbe atya súlyos bűneinkről