Kezdőlap Hírek Ferenc pápa imádkozik, hogy a mesterséges intelligencia mindig az embert szolgálja

Ferenc pápa imádkozik, hogy a mesterséges intelligencia mindig az embert szolgálja

A Szentatya ima-világhálózata közzétette Ferenc pápa november havi imaszándékát, melyet az alábbiakban közlünk.

A mesterséges intelligencia a most megélt korszakváltás alapja. A robotika jobbá teheti a világot, ha egyesül a közjóval. Mert, ha a technológiai fejlődés növeli az egyenlőtlenségeket, akkor az nem valós fejlődés. A jövőbeli fejlődés irányuljon a személy és a teremtett világ méltóságának tiszteletben tartására. Imádkozzunk, hogy a robotika és a mesterséges intelligencia fejlődése mindig az ember szolgálatában álljon… mondhatnánk, legyen „emberi” – kéri a pápa novemberi imaszándékában.
 
A mesterséges intelligencia rohamos fejlődése
 
Nem újdonság, hogy az utóbbi években a mesterséges intelligencia (AI) hatványozottan fejlődött, amint ezt bizonyítja a tudás különböző területein megjelenő számos alkalmazása is. Manapság a világ szervezeteinek 37%-a valamilyen módon alkalmazza a mesterséges intelligenciát (az utóbbi négy évben 270%-kal növekedett ez az arány). A mesterséges intelligencia képes számos kérdést megoldani, amely az emberi létezés középpontjában áll. Többek között fel tudja mérni a hallgatók tanulási képességét a fejlesztési lehetőségeik azonosítására, segíteni tud a látás- vagy hallássérült embereknek jobb kommunikációs eszközök (például szövegből beszédre vagy a beszédből szövegre fordítás) kifejlesztésével, vagy megkönnyítheti az egészségügyi adatok és információk összegyűjtését, feldolgozását és terjesztését a betegek diagnózisának és kezelésének javítása érdekében, különösen a távoli területeken élők esetében.
 
Mesterséges intelligencia az ökológia területén
 
Az ökológia területén is alkalmazható és nagy segítséget nyújt a mesterséges intelligencia: például elemezni tudja a klímaváltozás adatait és ki tud dolgozni olyan modelleket, amelyek segíthetnek a természeti katasztrófák megjósolásában. Intelligens és fenntartható városok létrehozására is szolgálhat a költségek csökkentésével, a közúti infrastruktúrák rugalmasságának és az energetikai hatékonyság megteremtésével. Hatalmas lehetőség áll tehát rendelkezésre, hogy a fejlődést a közjó javára hasznosítsuk.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió