Kezdőlap Hírek Ferenc pápa: Isten szeret minket, mint egy anya és egy apa

Ferenc pápa: Isten szeret minket, mint egy anya és egy apa

Ferenc pápa: Isten szeret minket, mint egy anya és egy apa
Az Úr hűséges, nem feledkezik meg rólunk: ez ösztönöz minket arra, hogy ujjongjunk a reményben. 

A Nagyhét küszöbén az egyház Isten hűséges szeretetéről elmélkedik – emlékeztetett a pápa csütörtök reggeli szentmiséjén, amelyet a Szent Márta-ház kápolnájában mutatott be. Az Úr mindig emlékezett az emberrel kötött szövetségére – olvassuk a napi első olvasmányban (Ter 17,3-9), amely a Teremtés könyvének egy részlete és elmondja Isten Ábrahámmal között szövetségének epizódját. Olyan szövetség ez, amely kitart a nép történetében a bűnök és a bálványimádás ellenére is.

Az Úr zsigeri szeretettel szeret, amelyről nem feledkezik meg. Ennek érthetővé tételéhez Ferenc pápa emlékeztetett, hogy Argentínában Anyák napjára az édesanyáknak a nefelejcs nevű virágot ajándékozzák, amelynek két színe van: égszínkék az élő édesanyáknak és lila az elhunytaknak.

Ez Isten szeretete olyan, mint az édesanyáé. Isten sosem feledkezik meg rólunk. Soha. Nem tud, hűséges a szövetségeséhez. Ez ad nekünk biztonságot. Mi mondhatjuk, hogy „de az én életem olyan csúnya… sok a gondom, bűnös vagyok…” Ő azonban nem feledkezik meg rólad, mert zsigeri szeretettel szeret, anya és apaként.

Olyan hűségről van tehát szó, amely örömöt hoz – jegyezte meg Ferenc pápa. Mint Ábrahámnak, nekünk is az az örömünk, hogy ujjongunk a reményben, mert mindannyian tudjuk, hogy nem vagyunk hűségesek, de Isten az. Elég ha a jó latorra gondolunk.

A hűséges Isten nem tudja megtagadni önmagát és bennünket, a szeretetét, a népét, mert szeret minket. Ez Isten hűsége. Amikor a bűnbánat szentségéhez járulunk, ne úgy gondoljunk rá, mintha a ruhatisztítóba mennénk megszabadulni a piszoktól. Nem. A hűséges Isten szeretetének ölelését megyünk megkapni, aki mindig vár bennünket.Mindig – nyomatékosította Ferenc pápa.

A pápa ezt követően utalt a napi Evangéliumra (Jn 8,51-59), amely arról szól, hogy a törvénytudók köveket ragadtak, hogy megkövezzék Jézust. Ölésre használt kövekről van szó, hogy elhomályosítsák a Feltámadás igazságát.Végül a Szentatya homíliája központi buzdításához tért vissza: Ő hűséges, ismer és szeret engem. Nem hagy soha magamra. Kézen fogva vezet. Mi többet kívánhatok még? Mit kell tennem? Ujjongani a reményben, mert az Úr szeret téged, mint egy apa és egy anya – zárta csütörtök reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió