Kezdőlap Hírek Ferenc pápa: Az Egyház későn lépett fel a pedofíliával szemben

Ferenc pápa: Az Egyház későn lépett fel a pedofíliával szemben

Ferenc pápa: Az Egyház későn lépett fel a pedofíliával szemben
Ferenc pápa szerint az Egyházban későn tudatosult a kiskorúakkal szembeni visszaélések problémája. Amikor pedig későn ébrednek tudatára a problémának, akkor az eszközök is későn érkeznek meg annak megoldására.

A Ferenc pápa által 2014-ben alapított, kiskorúak védelmére létrehozott bizottság tett látogatást csütörtökön a Szentatyánál.

Beszédében az Egyházfő leszögezte: ha kiskorúakról van szó, egyetlen egy bizonyított visszaélés elég a fellebbezés nélküli ítélethez. Hozzátette, hogy az elítélt a pápához fordulhat kegyelemért, de ő ezt többé nem fogja aláírni.
„Ezt a hibát nem követem el többször” – mondta Ferenc pápa, hozzátéve magyarázatként, hogy pápasága elején kegyelmet adott egy papnak, aki később visszaesett. Hangsúlyozta, hogy az Egyház a kiskorúak szembeni visszaélésekkel szemben a zéró tolerancia elvét alkalmazza.

Írott beszéde végén a pápa bizakodásának és teljes meggyőződésének adott hangot, hogy a bizottság továbbra is olyan hely marad, ahol érdeklődéssel hallgatják meg az áldozatokat. Ugyanis sokat tanulhatunk tőlük, valamint a bátorságról és a kitartásról szóló személyes történeteikből.

Forrás: Vatikáni Rádió, Magyar Hírlap

Fotó: Pixabay