Első alkalommal indul keresztény könnyűzenei felnőttképzés Magyarországon. A hírt szeptember 25-én jelentették be a Pengető keresztény könnyűzenei szakmai napon Vácott. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára az eseményen elmondta, hogy a vallási könnyűzenészeket korábban már több pályázattal is sikeresen segítették anyagilag. Az Emmi támogatásából megvalósuló keresztény könnyűzenei képzés fejlődésének elősegítésére a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola a saját oktatási tevékenységébe illeszkedő képzés elindítását dolgozta ki. A Kovács K. Zoltán Alapítvány az Apor Vilmos Katolikus Főiskolával együttműködve újabb lehetőséget teremtett a keresztény könnyűzene fejlődésére.

Az első kompletten felépített tanfolyam és kurzusrendszer jön létre 1700 órában, több éven át tartó terjedelemben. A képzés végén az Oktatási Hivatal végzése nyomán szakképzettséget lehet szerezni. Nem illeszkedik felsőoktatási tanévekhez, és idén november első hétvégéjén elkezdődik.

A képzés egyértelműen épít az egyház zenei hagyományára. A tanulmányok igazodnak a tradícióhoz, valamint ugyanilyen gondos figyelemmel állítják a szent szolgálatába a kor széles körben elterjedt, egyetemes zenei nyelvezetét. Az egyházzenész kántor-gitáros képzés a zenével és a liturgiával is foglalkozik. Felmutatja a zenetörténet, azon belül pedig a könnyűzene történetének egyes korszakait a keresztény zene kialakulásával párhuzamosan. Mindeközben kiemelt figyelmet fordít a zenei dicsőítés bibliai gyökereire.

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola 02154014 számú, Egyházzenész II. kántor-gitáros szakképesítésére a https://avkf.hu/kepzesek/felnottkepzes lehet jelentkezni. A kitöltött és beszkennelt felnőttképzési jelentkezési lapot e-mailben a resko.ildiko@avkf.hu kell elküldeni. Az alkalmassági vizsga időpontja október 16-án 10:00 órakor kezdődik a váci főiskolán. Jelentkezési határidő: október 12., 24:00

Gável András

Fotó: Szennyes Krisztián / Vasarnap.hu

a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút