Kezdőlap Hírek Könnyebb vagy nehezebb digitálisan tanúságot tenni?

Könnyebb vagy nehezebb digitálisan tanúságot tenni?

digitálisan tanúságot tenni
A kép forrása: Pixabay.com
A fiatalok számára könnyebb billentyűzeten keresztül beszélni a hitről, mint szemtől szemben. Ugyanakkor kényesebb is, állítja egy a digitális kor evangelizációját kutató felmérés, amelyet a Barna Intézet végzett és június 26-án publikáltak – írja a evangeliques.info.

A felmérést 2017 nyarán végezték mintegy 1714 felnőtt amerikai közreműködésével, akik között többségben voltak az „y generáció” képviselői, tehát az 1980 és 2000 között születettek, köztük a gyakorló keresztények is. A kutatók két alcsoportot különböztettek meg: azokat az embereket, akik az elmúlt öt év során megosztották a hittel vagy vallással kapcsolatos gondolataikat, és azokat, akikkel valaki megosztotta a hittel és vallással kapcsolatos gondolatait az adott periódusban. Így az látszik, hogy a keresztények 28%-a vállalja fel a hitét közösségi oldalakon, de annak az aránya, hogy nem hívőkkel osztja meg valaki a Facebookon a hittel kapcsolatos gondolatait 58%, és csak 14% az egyéb vonalas kommunikációs eszközök esetében.

A kép forrása: Pixabay.com

Az alapvető tanulság az, hogy a technológia valóban hatással van a kommunikációra, de ennek megítélése már jóval nehezebb. A keresztények számára a technológiai fejlődés a tanúságtételre, annak megélésére és vállalására is hatással van: 47%-uk állítja, hogy a technológia és a digitális interakciók megváltoztatták azt, hogy az emberek miként reagálnak, amikor felvállalják előttük a hitet. De a keresztények 44%-a között megváltozott a tanúságtétel módja is.

Következésképpen az y generáció 58%-a és az őket megelőző x generáció 64%-a azt mondja, hogy a technológia és a közösségi hálózatok könnyebbé teszik a hit felvállalását, szemben a baby boom-korszak generációjával, a háború utániakkal. Mindazonáltal ugyanúgy többségben voltak a fiatalok között (az y generációsok 58%-a és az x generációsok 53%-a) azok, akik gyanakvással közelednek a digitális érintkezéshez a hit kérdésében (ez az arány az idősebb korosztályban csak 30% volt).

A kép forrása: Pixabay.com

Végezetül a fiatalok 69%-a szerint nehezebb a hit témájában magánbeszélgetést folytatni, mint régebben, mivel az embereket túlságosan lefoglalják a digitális kütyük. Több mint 60%-uk ráadásul úgy gondolja, hogy ez a téma kerülésének is jó módja egyben. A második világháborút követő generáció képviselőinél viszont valamivel kisebb ez az aggályoskodás (45%).

Forrás: evangeliques.info/Veres Ádám

Ha tetszett a cikk, ossza meg, hogy más is elolvashassa ezt a bejegyzést.