Kezdőlap Hírek Lángol a párizsi Notre-Dame katedrális

Lángol a párizsi Notre-Dame katedrális

Az összeomlás fenyegeti az 1320-ig épített székesegyházat. A lángok este 7 körül csaptak fel a felújítási területen. Este nyolc óra előtt néhány perccel beomlott a katedrális csúcsa. Jelenleg is az épület teljes födémszerkezete lángol.

Jelenleg is több száz tűzoltó dolgozik a lángok oltásán. A hatóságok szerint baleset történt, eddig semmi nem utal szándékosságra.

Külön alakulat foglalkozik a műkincsek mentésével. Emmanuel Macron, francia elnök első nyilatkozatában szörnyűségnek nevezte a történteket és lemondta a mai napi többi programját. Jelenleg a helyszínre tart.

Lángokban a párizsi Notre-Dame. Egy egész nemzet felkavarva. Gondoljunk minden katolikus emberre, és minden franciára. Mint minden honfitársunk, el vagyok keseredve, ahogy lángok marnak minket. 

Alapkövét 1163-ban, Párizsban fektette le III. Sándor pápa, ezután 157 évig, 1320-ig építették. A francia forradalom alatt majdnem teljesen elpusztult, ám 1845 és 1878 között az eredeti terveknek megfelelően újjáépítették.

A Notre-Dame kőből épült, a nagy gótikus középkori templomokra jellemző keresztboltozatos megoldással, faragott kőcsipkékkel. Három gazdagon díszített kapuja és a szintén díszes ólomüveg ablakok jelentős ékei a katedrálisnak. Homlokzatán végighúzódik egy oszlopsor faragott alakokkal.

Az utóbbi időben a homlokzat hiányzó részeit fával pótolták.

Őrületes bravúr, hősként ünneplik a tűzoltók káplánját

Mennyit keres egy pap?