Kezdőlap A lelkiatya válaszol Lehet-e bűn a gyors döntés?

Lehet-e bűn a gyors döntés?

Tisztelt Lelkiatya! Ha rövid idő alatt kell eldöntenem, hogy adott helyzetben hogyan cselekedjek, akkor honnan tudhatom, hogy megvolt-e az a tudatosság, szándékosság, ami a halálos bűn velejárója?

Kedves Levélíró! Örülök, hogy kerülni igyekszik a bűnt, hogy figyel a lelkiismerete hangjára. A kérdésére nem lehetséges pontos választ adni, mert ismerni kellene a konkrét cselekedetet és a tudatosság fokát, a körülményeket, a szándékot.

Valóban igaz, hogy a rövid idő sok esetben kizárja teljes tudatosságot, az átgondolt döntést. Így például gondolati bűnt nem lehet elkövetni néhány másodperc alatt, csak akkor, ha az illető hosszabb időn át, tudatosan bűnös gondolatokat keres, azokkal hosszasan foglalkozik.

A cselekedeteknél nem egészen ez a helyzet. A gondolataink ugyanis sok esetben maguktól is, szándékunk nélkül is erre arra kalandoznak (hasonlóan az álom közben előjövő képekhez, gondolatokhoz), a tetteink nem maguktól indulnak, hanem kell hozzájuk az akarat valamekkora beleegyezése.

Ha nagyon bizonytalan a dologban, mondja el egy atyának, s ha szükséges, kérje a gyónásban Isten megbocsátó, gyógyító kegyelmét.