Kezdőlap Hírek Lőj vissza kettővel?

Lőj vissza kettővel?

Lőj vissza kettővel
Ha meglőnek fegyverrel, lőj vissza kettővel? Az ismert mondás parafrázisa most az újabb tragikus amerikai iskolai lövöldözés kapcsán válhat aktuális kérdéssé, hiszen Trump első „mentőötlete” a tanárok felfegyverzése volt – írja a SZEMlélek.

Persze, ahol kiskorúak is aránylag könnyedén fegyverhez juthatnak, és olyan iskolai lövöldözések történnek, ahol 17-en meghalnak, még több fegyver nem árthat. Lőj vissza kettővel!– Ugye Önök szerint is minimum sántít ez az elgondolás. Talán erre a felismerésre jutottak az amerikai vezetők, mivel azóta annyiban változott a helyzet, hogy egyes fegyvereket is árusító kiskereskedelmi egységek 18-ról 21 évre emelnék a fegyverviselési korhatár minimumát. Első pillantásra ez is egészen abszurdnak tűnhet, hiszen ha már 21 évesen fegyverrel rohangálhat bárki, mit vacakoljunk? Groteszkül apró lépés – ez igaz –, de legalább az ésszerű irányba.

Hogy miért rossz ötlet felfegyverezni a tanárokat, talán nem szorul különösebb magyarázatra. Sajnos az Egyesült Államokban messze nem ez az első ilyen eset. Az 1999-es Columbine iskolai mészárlást feldolgozó Kóla, puska, sült krumpli című dokumentumfilm is rámutat, a több fegyver még több fegyverhez vezet, ez pedig az erőszak eszkalálódásához.

Hála Istennek, vannak még ott olyanok, akik reagálnak a „fegyvert a tanároknak”-jellegű ötletek lehetetlen voltára. E célból készült a fenti kampányfotó is amelyen ez a felirat olvasható felül: „Az egyik gyermek olyan dolgot tart a kezében, ami be van tiltva Amerikában az ő megóvásuk céljával. Vajon melyik lehet az?” Alul pedig a magyarázat: „A Piroska és a farkas mesekönyv ki van tiltva az iskolákból, mivel bor is található a kislány kosarában.”