Kezdőlap Hírek A Mátyás király Emlékév január 12-én nyílik meg Szegeden

A Mátyás király Emlékév január 12-én nyílik meg Szegeden

A Mátyás király Emlékév január 12-én nyílik meg Szegeden
A magyar történelem leghíresebb és legismertebb uralkodója, mesék, mondák, legendák hőse, az emlékezetben bölcs és igazságosként élő király születésének 575. és trónra lépésének 560. évfordulója alkalmából a Nemzetpolitikai Államtitkárság 2018-ra Mátyás király Emlékévet hirdetett.

Az emlékév ünnepélyes megnyitója 2018. január 12-én lesz Szegeden, a Hunyadi Mátyás trónra jutását segítő szegedi egyezmény aláírásának 560. évfordulóján. (Ez volt az az esemény, amelyen 1458-ban Garai László nádor, a felesége, Alexandra, valamint Szilágyi Erzsébet és Szilágyi Mihály macsói bán egyezséget kötöttek, hogy Hunyadi Mátyást közösen Szent István trónjára segítik, és a korábbi sérelmeiket nem idézik fel többet.)

2018. január 12-én, pénteken 9 és 14 óra között a Dóm téren Mátyás-korabeli eszközök, bútorok, használati tárgyak, viseletek bemutatójával várja az érdeklődőket az Őskultúra Alapítvány, majd két reneszánsz zenei együttes, a kecskeméti Renaissance Consort és a budapesti Tabulatúra régizene-együttes idézi meg a kor zenei hangulatát. Délelőtt 11 órakor a Szegedi Dómban emlékező szentmisét celebrál Kiss-Rigó László megyéspüspök. Az eseményen Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár ünnepi beszédet mond. A program látogatása ingyenes. Minden érdeklődőt szeretettel vár a Magyarság Háza, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Szegedi Dóm.

Kép: Wikiépdia/Nagualdesign