Kezdőlap A lelkiatya válaszol Miért használják olyan sokan az „imádom” kifejezést?

Miért használják olyan sokan az „imádom” kifejezést?

Kedves Lelkiatya! Manapság mindenki, ha rajong valamiért vagy nagyon tetszik neki valami, akkor arra azt mondja, hogy imádom. Mit gondol erről?

Kedves Levélíró! A vallásos szóhasználatban az imádás fogalmát Istennek tartjuk fenn az első parancsolatnak megfelelően: „Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!” A legnagyobb szeretet, a szívünk legmélyéből fakadó imádás, a teljes lényünket átjáró vonzódás és hódolat csak Őt illeti, csak Ő méltó rá. Ő alkotott minket, meghalt értünk a kereszten. Jobban ismer minket, mint mi saját magunkat, és jobban szeret, mint mi saját magunkat. Isten jobban szereti az embert, mint ahogyan a legjobb szülő tudja szeretni a gyermekét, a legjobb nagyszülő az unokáját, a legjobb házastárs a kedvesét. Ezért csak őrá használjuk ezt a szót, hogy imádom.

Természetesen a dolog lényege nem a szavakban van. Lehet, hogy valaki figyelmetlenségből sokszor mondja más dolgokra is, hogy „imádom”, valójában azonban Istent mindennél jobban szereti, és a többi dolgot a maga helyén kezeli. Van olyan ember is, aki Istenen kívül soha más személyre vagy dologra nem mondja, hogy imádom, ám sajnos mégis az élete legfőbb mozgatója nem Isten, hanem a hatalomvágy, a pénz, a testi vágyak, az önzés, a siker stb.

Figyeljen arra, hogy az imádni szót csakis Istenre használja, de mindenekelőtt arra törekedjen, hogy Őt valóban mindenek felett szeresse, az Ő gyönyörű, életadó parancsainak útján járjon.