Ez a komplex látás, Jézus feltámadása után az apostolok számára csak lassú folyamatban született meg. Külön-külön már látnak valamit különböző szinteken.

Egyesekben, mint az asszonyoknál, a „se nem nézek, se nem látok” szinten; míg a két lábon földön álló Péternél, egy tapasztalati teoretikus szinten megszülető látás után Jánosban már a misztikus látás által, mint József Attilában a teljesség, a van nyilatkoztatja ki magát. „Látta és hitt!”

Úgy tűnik, hogy nem kell misztikusnak, „tanult embernek” lennünk, hogy egy ilyen látásra eljussunk.

Maga Jézus mondja: „Áldalak téged, Atyám, mert elrejtetted mindezt az okosak elől és a kicsinyeknek nyilatkoztattad ki magad! Így tetszett ez neked!”

Mert sokan vagyunk, akik okosnak képzeljük magunkat, de a „nagyság gőgje” elhomályosítja tekintetünket.

Nem véletlen, hogy még Bródy János és rockzenész társai is, egyértelműen figyelmeztették (társadalmi igazságok szintjén) a Kádár rezsim idején generációnkat, hogy lássunk és ne csak nézzünk: „Láss, ne csak nézz!”

Láss, láss, ne csak nézz, ne csak nézz
Láss, ne csak nézz
Azt mondom láss, mert sorsod
csak így érted
Lásd, mit meg kell látnod,
másképp kell már élned!

Láss, láss a szép szavakon át!
Igen láss át a csábító mosolyokon!
Lásd, hogy csak bemázolt deszka
az imádott bálvány
Azt mondom: láss, mert sorsod
csak így érted!
Lásd, mit meg kell látnod,
másként kell már élned!

A világ egy forgalmas utca,
és valahová el szeretnél jutni,
de a reklámok fényében
az igazság arcát csak néha látni.

A nagyság, a hatalom, a bírvágy elvakít bennünket, mint a reklámok fénye. Nem véletlen, hogy a sátán neve Lucifer, fény. A világosság látóvá tesz, a fény elkápráztat és elvakít. Ezért látjuk oly ritkán az igazság arcát. Ezért fontos, hogy ne ragadjunk meg a felszín csillogásánál és belülről lényeglátók legyünk. Úgy lássuk a dolgokat, amint vannak.

Nézzük, látjuk és tudjuk!

Jézus feltámadt! Valóban feltámadt!

Hofher József jezsuita szerzetes

A cikk a Keresztény Élet hetilap április 4-i lapszámában jelent meg.


a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút