Kezdőlap Hírek Rekordszámú zarándok érkezett a Szentföldre

Rekordszámú zarándok érkezett a Szentföldre

Rekordszámú zarándok érkezett januárban a Szentföldre
Rekord számban érkeztek zarándokok a Szentföldre az új év első hónapjában – adja hírül a szentföldi kusztódia honlapja: 770 csoportban 26 ezer zarándok kereste fel a megváltás legszentebb helyeit.

Ez a tendencia 2016 óta tart, minden nehézség ellenére – idézi a honlap Tomasz Dubiel atya, a Keresztény Információs Központ igazgatója szavait. Két évvel ezelőtt, 2016 januárjában 390 csoport regisztrált és 11 ezer zarándok érkezett meg a szentföldi kegyhelyekre. Tavaly ilyenkor 529 bejegyzett csoporttal már 16 ezren érkeztek, míg végül az idén a 770 csoporttal 26 ezer zarándok jött el hozzánk.

2017-ben 3 millió 612 ezer zarándok érkezett, 23 %-kal több az előző évhez képest

A SIR olasz katolikus hírügynökség idézi az Izraeli Központi Statisztikai hivatal éves jelentését: 2017-ben 3 millió 612 ezer zarándok érkezését jegyezték, ami 23 %-os növekedés az előző évhez képest és 29 százalékos többlet 2015-höz mérten. A katolikus zarándokok száma megkétszereződött – mondja a lengyel származású szentföldi ferences atya, de egyre többen érkeznek más keresztény felekezetből is, azt kérve, hogy meglátogassák a szent helyeinket. A Keresztény Információs Központ jelentése azonban a közzétett adataikba nem foglalta bele azt a több ezer ortodox zarándokot, akik a január 6-án tartott vízkereszti ortodox Karácsonyukra érkeztek. Ehhez a tendenciához hasonló adatok érkeznek a Szent Sír-bazilikát meglátogató zarándokokról is.

A legtöbb látogató Ázsiából érkezik  

A legtöbb látogató Ázsiából érkezik – jelzi az Izraeli Központi Statisztikai hivatal, mely rekord évként könyveli el 2017-et, hiszen végre sikerült a három milliós látogatói szám fölé emelkedni. Csak az olasz zarándokból több mint százezer érkezett a tavalyi esztendő során és ez 26 százalékos gyarapodás, de a tendencia tovább javul, hiszen december-januárban már 31 százalékos volt az erősödés. Ezzel az adattal Olaszország a hatodik Európában és nyolcadik a világranglistán. Az első hely az Egyesült Államoké évi 779 ezer látogatóval, majd Oroszország 331 ezer, Franciaország 309 ezer, Németország 218 ezer, az Egyesült Királyság 198 ezer látogatóval. Ezen adatok egyértelműen jelzik, hogy Francesco Patton szentföldi ferences kusztos atya és Pierbattista Pizzaballa érsek, a Jeruzsálemi Latin Patriárkátus apostoli adminisztrátorának a felhívásai meghallgatásra találtak: A Szentföld továbbra is biztos hely a zarándokok részére, akik teljesen nyugodtan idelátogathatnak. Reméljük, hogy ez az örvendetes trend a továbbiakban is megmarad – óhajtják a szentföldi felelősök.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió