Kezdőlap A lelkiatya válaszol Szabad-e tetováltatnom magam?

Szabad-e tetováltatnom magam?

Tisztelt Lelkiatya! Szerettem volna a csuklómra egy kis keresztet tetováltatni, ami mindig és minden körülmények között velem van és emlékeztet az elmúlt évekre, a csodákra amit kaphattam, és amikkel újra megtaláltam az Istenhez vezető utat. De most elbizonytalanodtam, keresztényként tetováltathatom-e a testem?

Kedves Levélíró! A Biblia azt írja: „Halott miatt ne ejtsetek sebet testeteken, és ne vagdossátok be magatokat!” (Lev 19,28) Egyes bibliafordítások a mondat második felét így fordítják: „és ne tetováltassátok magatokat”. A mondat mögött egy régi kánaánita szokás állhat, amely szerint fontos eseményekkor, például egy haláleset után egyesek a testükre jeleket égettek be, vagy vágtak be. Ez a biblia vers tehát nem pontosan a tetoválásra vonatkozik, hanem egy ahhoz hasonló, de annál jóval drasztikusabb szokásra.

A Biblia arra is tanít, hogy testünk a Szentlélek temploma (1Kor 6,19-20). Fontos a testünk épségére, egészségére vigyáznunk. Kerülnünk kell minden olyan dolgot, ami méltatlan az Isten templomához. A tetoválás komoly egészségügyi kockázatokkal jár (hepatitisz, gyulladások, fertőzések, allergiás tünetek stb.).

Az evangélium átadásának legfőbb módja nem a külső jelek, hanem a hiteles életünk, a szeretetünk, a szavaink.

Vannak olyan kultúrák, ahol egy-egy szép, szerény, vallási jellegű tetoválás elfogadott, sőt szokásos (pl. a Távol Keleten).

Mindenesetre azt tanácsolom, hogy alaposan fontolja meg ezt a döntését. Mindenekelőtt pedig arra törekedjen, hogy szívébe, a gondolataiba, a tetteibe legyen beleégetve Krisztus keresztje.