Kezdőlap A lelkiatya válaszol Együtt vagy külön?

Együtt vagy külön?

Tisztelt Lelkiatya! Melyik nagyobb bűn? Ha rossz házasságban együtt maradunk és tűrünk tovább, vagy ha elválunk, pedig ígéretet tettünk Istennek?

Kedves Levélíró! Együtt érzek önnel a nehéz házassági helyzetében. Valóban nagyon nagy fájdalom és szenvedés egy rossz házasságban, a szeretetlenség légkörében élni. Imádkozom önért, és sok erőt, türelmet kívánok a nehéz napok elviseléséhez, a férje iránti szeretethez és türelemhez.

A kérdésére nem lehet jó választ adni. Ha beszélgetnénk, nagyon sok mindent megkérdeznék magától. Mikor, és mi miatt kezdett megromlani a házasságuk? Mit tudna tenni Ön azért, hogy a férje boldogabb legyen, hogy a kapcsolatuk javuljon? Szánnak-e időt egymásra, tudnak-e őszintén beszélgetni? Fordultak-e már segítő személyhez (lelkivezető, családterapeuta stb.)? Biztos-e abban, hogy a házasságkötésükkor a kellő szándék (a teljes önátadásra, a végérvényes szeretetkapcsolat megkötésére) megvolt mindkettőjükben? Mi teszi most elviselhetetlenné az életüket?

Mivel ezekre a kérdésekre nem tudom a választ, nagyon nehéz bármit is konkrétan válaszolni. Ha a házasságuk kezdettől fogva érvénytelen volt, akkor lehet, hogy nem kell érte tovább küzdeni. Ha valóban elviselhetetlen feszültségben élnek (pl. a férje iszik, bántalmazza), akkor is lehet, hogy az egyetlen kiút a külön költözés. Ha azonban a házasság érvényes volt, és nem tettek meg mindent a megmentésére, nem szántak időt a közös, néha napokon át tartó nagy beszélgetésekre, nem kértek külső segítséget, akkor ezeket mind meg kellene tenni.