Kezdőlap Hírek Vallásháború a muszlimok és keresztények között?

Vallásháború a muszlimok és keresztények között?

Vallásháború a Közép-Afrikai köztársaságban? Etnikai támadás
Vallásháború a Közép-Afrikai Köztársaságban?
Június 29-én este egy pap leült vacsorázni a társaival, nem sokkal később hasba lőtték. A sérüléseibe belehalt. Az ország vezetői szerint nincs vallásháború hazájukban.

Monsignor Firmin Gbagoua, idén a harmadik meggyilkolt pap a Közép-Afrikai Köztársaságban.

A püspöki konferencia kiadott egy levelet, amelyben kifejezik keserűségüket a papok elleni támadások miatt. Ez a gyűlöletgyilkosság emlékeztet József Désiré Angbabata atyára, akit tavaly márciusban gyilkoltak meg sekoi plébániáján. A püspökök felszólítják a kormányukat és az Egyesült Nemzeteket, hogy tegyenek többet az ország biztonságáért. Kérik a MINUSCA-t (az ENSZ békefenntartó missziója), hogy igyekezzenek letartoztatni a gyilkosságok értelmi szerzőit és állítsák őket bíróság elé.

Arra kérik a keresztény közösséget, „maradjanak nyugodtak és imádkozzanak, ne essenek azok csapdájába, akik azt akarják mutatni, hogy a keresztények és a muzulmánok többé nem tudnak együtt éni ebben az országban”.

A vallási és etnikai konfliktusok évek óta nehezítik a közép-afrikai ország életét. A helyzet igazán 2012-ben kezdett romlani, amikor egy Séléka nevezetű muszlim csoport felkelést indított a keresztény François Bozize elnöksége ellen. A lakosság 85%-a keresztény, a többi muszlim vallású. A muszlim lakosság főként az északi területekre koncentrálódik, de sok muszlim kereskedő él a déli városokban is.

A konfliktus megszüntetésére irányuló békemegállapodás rövid életű volt, és a militáns csoport átvette a főváros, Bangui irányítását.

A Sélékát vádolják a keresztény lakosság kivégzésével, nemi erőszakkal, szexuális zaklatással, kínzással és illegális fogva tartással.

Az egyre növekvő atrocitásokra válaszként alakult 2013 júniusában egy keresztény milíciacsoport anti-Balaka néven. A megfigyelők a két a milíciacsoport harcának köszönhetően vallási és etnikumok közötti konfliktusnak minősítették a kialakult helyzetet.

Az északi régiókban több házat felégettek. Az országban található 436 mecsetből 417 megsemmisült. A helyi hatóságok tagadják, hogy vallási konfliktusról lenne szó. Szerintük olyan külső erőknek köszönhető a kialakult helyzet, akik a vallást használják az ország megosztására.

„Ami a Közép-Afrikai Köztársaságban van, nem vallási háború” – mondta Bangui érseke, Dieudonné Nzapalainga. Az ország püspökei hangsúlyozták, hogy a szembenállás politikai és katonai nézeteltérésekre, nem pedig a vallási konfliktusokra vezethető vissza. Ha nem így lenne, akkor nem lehetne együtt látni a muszlim és keresztény vezetőket. A bíboros szerint ez gazdasági háború, az emberek a földért és az ásványkincsekért harcolnak.

Forrás: Crux