Kezdőlap Hírek Bízd rá magad – segítségnyújtás céljával katolikus szakmai hálózat jött létre

Bízd rá magad – segítségnyújtás céljával katolikus szakmai hálózat jött létre

Elérhető a világhálón a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom Család Munkacsoportja által létrehozott www.bizdramagad.hu honlap.

Mitől különleges ez az oldal? A www.bizdramagad.hu oldalra olyan szervezeteket és szakembereket, valamint az általuk megvalósított jógyakorlatokat gyűjtötték össze, amelyek a családok mindennapi életével kapcsolatban felmerülő kihívások, nehézségek megoldásához tudnak valós, gyakorlati segítséget nyújtani a várandósságtól a gyermek- és kamaszkoron át a felnőttélet problémáin keresztül egészen az időskorig. A segítségnyújtók listáját a Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Családügyi Referense jóváhagyásával és ajánlásával tették közzé.

A Hetvenkét Tanítvány Mozgalom 2014-ben Erdő Péter bíboros kezdeményezésére jött létre. Célja egy olyan katolikus szakmai hálózat létrehozása volt, amely a társadalom számára láthatóvá teszi a keresztény értékeket, a különböző szervezeteknek teret ad az együttműködésre, üzeneteik szélesebb körben történő tolmácsolására. A mozgalom keretein belül szerveződött a Család Munkacsoport. Dávid Beáta szociológus, egyetemi tanár vezetésével húsz szakember látott neki annak a feltáró, rendszerező munkának, amelynek egyik eredménye a www.bizdramagad.hu weboldal.

Hat életszakasz tizenkét fő problémakörébe rendezve, tematikusan érhetőek el a szakemberek, szervezetek és a jógyakorlatok. Könnyen áttekinthető, jól kezelhető webfelületen az is megtalálható, kinek, milyen módon tudnak segítséget nyújtani és hol hogyan érhető el a segítség. Az oldal nemcsak a hívek számára lehet hasznos, hanem a plébánosok számára is. Gyakori, hogy a bajban lévők rejtegetik a problémáikat, miközben kérhetnének támogatást azok megoldásához. Számos esetben a hívek kétségbeesésükben csak a plébánosaikban bíznak, tőlük kérnek segítséget. A weboldal adatbázisának felhasználásával, a cikkek, programok révén a lelkivezetők is könnyebben tudnak tanácsot, útmutatást adni a hozzájuk forduló híveknek.

A weboldal és a mögé szerveződő szakmai segítő hálózat szorosan összekapcsolódik a világjárvány miatt jövő évre halasztott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal. A katolikus világtalálkozóknak a lelki élményeken túl mindig van a társadalomnak szánt öröksége. Erdő Péter bíboros, prímás a NEK gyümölcsének nevezte a Bízd Rá Magad kezdeményezést.

Cebuban, a legutóbbi kongresszus helyszínén ötezer utcán kóborló gyermeket ültettek egy asztalhoz a szeretetvendégség során és aztán építettek számukra egy árvaházat. Magyarországon nem ilyen drámai a helyzet, de a családoknak, a gyermekeknek nagyon sokféle segítségre van szükségük. Ennek a támogatásnak egyik formája ez a hálózat. A bíboros azt mondta: „A kongresszust egy évvel el kellett halasztanunk, a honlap elkészült értékes és hasznos tartalmakkal, ezért nem várhatunk és a gyümölcsöt a nagy szüret előtt is elkezdjük szemezgetni. Legyen egy katalizátora ez az oldal annak, hogy a katolikus hívő emberek Magyarországon valóban élő, egymást segítő, összetartó közösséget alkossanak.”

Fotók: Ambrus Marcsi / NEK