Kezdőlap A lelkiatya válaszol Elvált férfi a barátom

Elvált férfi a barátom

Kedves Lelkiatya! Az első férjem 39 évesen meghalt. Nem bírtam az egyedüllétet, kértem a Jóistent, hogy adjon egy társat, akivel összeházasodhatom. Adott egy nagyon jó férjet, akivel 16 boldog évet éltünk, aztán magához szólította az Úr. Később megismerkedtem egy elvált férfival, akivel szeptember óta együtt vagyunk, de nem élünk együtt. A korábbi felesége mellett rendszeresen ivott, amióta együtt vagyunk, nem iszik. A gyónásról és áldozásról nem tudok lemondani, és ha vele összeköltöznék, nem áldozhatnék. Mit tegyek?

Kedves Levélíró! Örülök, hogy ennyire fontos az Ön számára a gyónás és az áldozás, a Jézussal való egyesülés. Őrizze meg ezt a nyitott szívét mindig!

A barátjával kapcsolatban fontos volna utána járni annak, hogy az ő házassága érvényes, vagyis teljes értékű volt-e. Ha egy házasságkötéskor hiányzik az őszinte szándék valamelyik fél szívéből, hogy ő valóban egy életre szóló szeretetszövetséget akar megkötni, vagy ha elsősorban valami külső nyomás (pl. érkező gyermek) miatt kötődik meg a házasság, akkor az a házasság Isten előtt nem jött létre. Ezt az érvénytelenséget utólag ki lehet mondani (egyházi eljárás keretében), és ezután köthetnek szentségi házasságot. Menjen el a plébános atyához a barátjával együtt, és kérjenek segítséget az érvénytelenítés elindításában.

Fontos az is, hogy a barátja a poharat végleg letegye, és nem csak Ön miatt, hanem meggyőződésből, örökre. Fontos, hogy ne fenyegesse Önt ilyesmivel, hogy ha ez vagy az történik, akkor ő újra inni fog. Szép házasságot két egészséges, szabad, szeretetre képes ember tud felépíteni, akik nem rabjai valamilyen szenvedélynek, akik örömmel és szabadon adják egymásnak az életüket.


a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút