Kezdőlap A lelkiatya válaszol Hogyan haladhatok a megbocsátás útján?

Hogyan haladhatok a megbocsátás útján?

ima

Kedves Lelkiatya! A hét főbűn a halálos bűnöket jelenti, melyeket minden esetben meg kell gyónni? Mint például a harag. Valakivel már hónapok óta nem beszélek, mert megbántott. Azóta próbáltam már keresni az alkalmat a békülésre, illetve igyekeztem elfelejteni a történteket.

Kedves Levélíró! A ’hét főbűn’ fogalmának magyar fordítása nem egészen pontos. Ezek ugyanis nem annyira bűnök, mint inkább olyan bűnös hajlamok, amelyekből gyakran konkrét bűnök fakadnak. A ’fő’ magyarul kútfőt, forrást is jelent, és itt is ebben az értelemben használjuk. A hét „főbűn” helyesebben hét bűn-forrás, hét olyan kút-fő, amelyből bűnök sokasága tud fakadni.

A harag egy olyan érzelem, amiből tudnak bűnök fakadni, pl. veszekedés, sértés, rágalom, szeretetlen cselekedetek stb. A megbocsátás útja sok esetben hosszú út, fontos lépések sorozatából áll. Az első lépés az, hogy lemondjak a bosszúról, hogy ne én akarjak igazságot tenni a világban. Lemondok arról, hogy én majd visszaadjam, visszafizessem, visszaszúrjak. Az ítéletet Istenre bízom. Véglegesen lemondok a bosszúról. A második lépés az, hogy távolból tudjak pozitívot gondolni róla. Őszintén imádkozni érte. Nem azért, hogy könnyedén éljen a maga hamis életében, hanem, hogy belássa a bűnét. Megtérjen, megtisztuljon. Ha nem megy másképpen, akkor akár szenvedések árán is, de megtisztuljon. A harmadik lépés, hogy apró dolgokat meg tudjak neki tenni. Ha találkozunk, szólok hozzá egy-két szót. Ha szüksége van rá, segítek neki. Még nem érzek semmi szeretetet, de egy-két kis dolgot már meg tudok érte tenni. Csak ezután jön, hogy az ember a szívében is érzi majd a kiengesztelődést, a békét.

Ha a megbocsátásnak ezeken a lépésein elindult, akkor gyónjon, áldozzon nyugodtan, ez a szentségi erőforrás is segíteni fogja Önt abban, hogy haladjon a megbocsátás útján.

a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút