Kezdőlap A lelkiatya válaszol Utólag is meggyónhatók a gyónásból kimaradt bűnök?

Utólag is meggyónhatók a gyónásból kimaradt bűnök?

Kedves Lelkiatya! Rendszeresen gyónok. Életem legszebb napja az első szentgyónásom napja volt. Hihetetlen felszabadultság és öröm tölt el minden egyes alkalommal. Mégis minden alkalommal, a gyónások előtt és alatt félelem és szorongás fog el, remegek a félelemtől és nem is minden bűn jut eszembe (pedig rendesen felkészülök előtte és össze is írom, mégis van, amikor napokkal a gyónás után jut eszembe, hogy kimaradtak bűnök). És minél többször gyónok, annál több bűn jut eszembe, hogy kimaradtak a korábbi gyónásaimból. Ez miért lehet? Utólagosan is meggyónható?

Kedves Levélíró! Nagyon örülök, hogy gyakran gyónik, és hogy a gyónásai ekkora lelki megkönnyebbülést, belső örömet okoznak Önnek!

A gyónás a legtöbb ember számára nem könnyű. Álarcok nélkül úgy kell Isten elé lépnünk, ahogyan vagyunk, a sebeinkkel, gyöngeségeinkkel együtt. Ám pontosan ez a gyónásban a nagy ajándék is. A világban az ember annyiszor álarcot visel, megjátssza magát. Isten előtt nem lehet, és nem is kell álarcot viselni. Ő szeret minket úgy, ahogyan vagyunk, a bűneink, botlásaink ellenére is. Nem elítélni akar, hanem megtisztítani és felemelni. Óriási élmény megtapasztalni ezt, megtapasztalni a kegyelem állapotát, amikor könnyű a szívünk! Ha valaki egy sebet takargat, az gennyesedni fog, soha nem tud egészen begyógyulni. Ha tudjuk beengedni oda Isten fényét, akkor Ő megtisztít, gyógyít, felemel.

Ha gyónik, mindig legyen annak tudatában, hogy Istennek gyónik. Őneki, aki a világon a legjobban szereti Önt. Aki az életét is feláldozta Önért. A Mennyei Atya karjaiba fut, aki kitárt karokkal várta haza a tékozló fiút. Bizalommal gyónjon, Őrá tekintsen!

Soha nem tudjuk az összes bűnünket felidézni, mert az emlékező képességünk véges, és mert néha csak később ébredünk rá egyes tetteink helytelen voltára. Isten nem a matematikai teljességet várja a gyónásainktól, hanem az őszinte jó szándékot. Ha az eszébe jutó súlyos bűneit meggyónja, akkor legyen biztos abban, hogy Isten minden bűnét megbocsátja, azokat is, amelyeket kifelejtett.