Kezdőlap Hírek 2024-ben megnyílhat a Notre-Dame

2024-ben megnyílhat a Notre-Dame

Notre-Dame

A párizsi Notre-Dame-székesegyház jó úton halad, hogy 2024-ben újra megnyíljon a hívők és a nagyközönség előtt” – mondta Rima Abdul Malak francia kulturális miniszter, több mint három évvel azután, hogy a templom tőszerkezete szinte teljesen megsemmisült egy hatalmas tűzben.

A 13. században épült székesegyház tetőszerkezete 2019-ben gyulladt ki.

A hivatalos közlés szerint 2024-ben ismét kinyitják a látogatók, a turisták és a szentmisére érkezők előtt a Notre-Dame kapuját. A székesegyház tetőszerkezete három évvel ezelőtt égett le, jelentős károkat okozva az épület más részeiben is. Azóta zajlik a katedrális renoválása és restaurálása, az épülett korábbi állapotát próbálják meg visszaállítani, beleértve egy az 1800-as évek közepén felhúzott, 96 méter magas templomtornyot is.

Nemcsak a Notre-Dame-ot, de annak környékét is felújítják. Egy belga építésziroda gondolja újra a székesegyházi közvetlen szomszédságát, ahol hosszú árnyékos sétányokat alakítanak majd ki.

A Notre-Dame körül összességében 36 százalékkal fog nőni a zöldfelületek területe több mint 130 fa ültetésével, de a tervek szerint egyik sem fogja elvenni azt a kilátást, amelyet a Szajnát átszelő hidak kínálnak a templomra. A jelenleg kihasználatlan 3 ezer négyzetméteres földalatti parkolót fogadóközponttá alakítják át a látogatók számára, ahol csomagmegőrző, kávéház, könyvesbolt is nyílik. Innen lesz megközelíthető a Notre-Dame régészeti kriptája, és lesz egy kijárat a Szajna irányába is.

A tűzvészt megelőzően évente csaknem 12 millióan keresték fel a Notre-Dame-ot, ahol 2400 szentmisét és 150 koncertet tartottak minden évben.

(MTI)

a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút