Kezdőlap Hírek 49 napig sodródott az óceánon, az ima tartotta életben

49 napig sodródott az óceánon, az ima tartotta életben

49 napig sodródott az óceánon
Egy 19 éves indonéz fiú másfél hónapot sodródott halászkunyhójában az óceánon, mire kimentették. Elmondása szerint az ima mentette meg attól, hogy végső elkeseredésében öngyilkos legyen.

Aldi Novel Adilang 16 éves kora óta egy rompong-on – egyfajta „úszó halcsapdán” – dolgozott, 125 kilométerre a parttól, a nyílt tengeren. Feladata az volt, hogy a kunyhón lévő lámpákat üzemeltesse. A világító szerkezetek ugyanis az építmény hálójához vonzották a halakat, melyek végül így a halászhálóban kötöttek ki. Az őt alkalmazó cég hetente egyszer küldött hozzá valakit, hogy elszállítsa a csapdába ejtett halakat, és hogy vigyen a fiúnak friss élelmet, vizet és üzemanyagot.

A kis kunyhó horgonnyal volt a tengerfenékhez rögzítve és bóják tartották a víz felszínén. Azonban a júliusi szeles idő következtében a hajókötelek elszakadtak, Aldi pedig a nyílt óceánra sodródott. Élelme és vize már csak néhány napra volt elegendő, hogy életben maradjon, ezért halakat fogott és kunyhójából szedett ki fát, hogy legyen min megsütni őket. Emellett tengervizet ivott, melyet ruháján keresztül szűrt meg, hogy minél kevesebb só jusson a szervezetébe.
A másfél hónap alatt több mint tíz hajót látott elhaladni közelében, azonban egyik sem vette őt észre.

Állítása szerint többször is kétségbe esett, gyakran elsírta magát, úgy érezte, innen már nincs menekvés. Az öngyilkosság gondolata is kísértette, azonban szülei azt tanították neki, hogy a nehéz időkben Isten felé forduljon. Tartott magánál Bibliát a hajón, így azt is segítségül véve elkezdett imádkozni, hogy át tudja vészelni ezt a reménytelennek tűnő helyzetet. Végül az MV Arpeggio, egy panamai felségjelzésű hajó talált rá augusztus 31-én, Guam vizein. Összesen 49 napot töltött hánykolódva a nyílt óceánon. A Japánba tartó hajó értesítette a guami partiőrséget, majd az egyeztetések után a fiút szeptember 6-án, Tokuyamában adták át az indonéz konzulátusi tisztviselőknek.

A fiú szeptember 8-án repült haza Molandóba, a körülményekhez képest jó állapotban van.

A megmenekülés pillanatai:

Forrás: The Guardian