Kezdőlap Hírek Sokan támadják majd az új abortusztörvényt

Sokan támadják majd az új abortusztörvényt

Azt az orvost, aki magzatelhajtást hajt végre, 99 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják, és azokat is 10 évig terjedő börtönre ítélhetik, akik csak megkísérelnek terhesség-megszakítást végrehajtani. A nem művi abortuszt elszenvedő nők nem vonhatók büntetőjogi felelősségre.

Az alabamai szenátus megszavazta az Egyesült Államok legszigorúbb abortusztörvényét. A déli állam törvényhozásának republikánus többségű felsőháza hosszas vita és a demokrata párti szenátorok obstrukciós kísérletei után 25:6 arányban szavazott a tiltás mellett. Idén eddig négy amerikai tagállamban: Georgiában, Kentuckyban, Ohióban és Mississippiben hoztak olyan törvényt, amely a magzat első szívdobbanásától, azaz körülbelül az áldott állapot hatodik hetétől kezdve megtiltja az abortuszt. Az alabamai törvény azonban már a fogantatás pillanatától tiltja a magzatelhajtást. Kivételt csak azok az esetek képeznek, amikor az anya élete vagy egészsége veszélybe kerülne a terhesség miatt.

A törvény valószínűleg még komoly tiltakozások elé néz, mielött aláírná a kormányzó. Az aláírás után is perek sora várható a törvény ellen.

Ha érdekesnek találta cikkünket, kérjük ossza meg ismerőseivel!